Под кривата круша: Как да създадем добър персонаж

От Деян Димитров

Привет, странници 😉

Това е първата от поредица статии, формиращи ЛАРП наръчник “Под кривата круша”, включващ кратки статии, посветени на основите на ЛАРП. Тази е посеветена на:

Как да създадем добър персонаж за себе си или как да вкараме Ролята в ролевата игра.

Направете си герой, който е привлечен към неща, които вие като играчи намирате за интересни.

Ако мога да препоръчам само едно единствено нещо, то би било да играете персонаж, който ще ви е кеф да играете. Преди да се захванете с каквото и да е било, седнете и си помислете какво точно би ви било интересно в дадената игра. Битки? Приключения? Политически интриги? Ловки социални манипулации? Създайте персонаж, който би бил привлечен към нещата, които харесвате. Разбира се, преценете и дали събитието на което ще ходите е подходящо за тези ваши предпочитания. Кръвожадните варвари и изисканите балове за съжаление рядко са добра комбинация.

Само моля ви, недейте да бъдете самотен вълк-единак!

Да седиш мистериозно загърнат с плаща си в ъгъла на стаята е забавно. За около 5 минути. ЛАРП е социална игра преди всичко, която разчита на интеракциите между различни персонажи, дори понякога тези интеракции да се изразяват в многократни удари с брадва. Нямате нужда от ЛАРП за да си стоите сами. Можете да го правите също толкова ефективно и в стаята си. Основата на абсолютно всеки ЛАРП е сътрудничеството или съперничеството с други персонажи за постигане на дадена цел. Не се страхувайте да се хвърлите в действието.

Отговорни сте за своя собствен кеф.

Ако стоите и не правите нищо, недейте да разчитате, че някой друг ще дойде, ще ви заговори, и ще ви заведе там, където се случват нещата. Бъдете този, който създава действието. Едни от най-добрите ми спомени от ЛАРП са моментите, в които успяхме да увлечем всички наоколо в нашия малък водовъртеж от хаос и безумие. Бъдете смели и създавайте конфликти. Играйте някого, който прави неща, дори да не сте сигурни дали някой няма да ги помисли за глупави. Не случайно един от най-запомнящите се персонажи в последните години е… устат продавач на семки.

Бъдете себе си. Или не.

Успешният персонаж е този, в когото можете да се превърнете без особени усилия. Затова, особено ако сте начинаещ в тази насока, е добра идея да се придържате към черти от характера си, които вече имате, да усилите и смекчите някои от тях, да извадите на показ други, които не показвате и да експериментирате, докато не създадете личност, в чиято кожа ще се чувствате удобно. Ако обаче сте уверени в актьорските си умения и смятате, че можете да останете в роля с дни наред, дори и ако играете нещо, което ви е абсолютно чуждо, то тогава давайте! Да играеш нещо напълно различно от себе си и да се питаш на всяка крачка “Какво би направил този персонаж сега”, е много интересно, но и трудно за повечето хора.

Винаги имайте цел.

Добрият персонаж е стремящият се персонаж. Всеки от нас желае неща, независимо дали са материални, или не. Същото важи и за героите, които избираме да играем. Независимо дали това са пари, слава, знание, или дори удоволствието от един приятен разговор, винаги трябва да има нещо, което ви мотивира и тласка напред, докато сте в роля. Това е най-лесният начин да избегнете момента, в който се оказвате сами в кръчмата без какво да правите, а както вече се разбрахме, това не е особено забавно.

 

Надявам се, че горенаписаното е било полезно, или ако не друго, поне приятно за четене. Ако имате мнение по темата, можете да го споделите във Фейсбук страницата на LARP Bulgaria.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.