ЛАРП

20 Юни, 2018, 09:19:58 am
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

ЛАРП България - НОВИНИ

ЛАРП » Занаятчийницата » Дискусии - оръжия »Тема: Изработване на лък

Автор Тема: Изработване на лък  (Прочетена 23487 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Scar

 • Публикации: 41
 • Liked: 0
  • Профил
  • http://ataegra.withme.us
Изработване на лък
« -: 17 Януари, 2009, 14:02:44 pm »
ЧАСТИ НА ЛЪКА
Преди да преминем към изработването на самия лък, трябва да уточним терминологията, която се използва за него и неговите части.

Те са:
1)   Ухо - жлеб за прикрепване на тетивата в двата края на лъка. Понякога той е върху отделно парче от рог, монтирано върху края на лъка;
2)   Горно рамо;
3)   Място на стрелата;
4)   Дръжка или ръкохватка;
5)   Долно рамо;
6)   Тетива;
7)   Корем - страната на лъка, обърната към стрелеца;
8)   Гръб - страната на лъка, обърната към целта.

Инструменти и материали
Изработването на един лък е сложен процес, който изисква внимателна предварителна подготовка. На първо място трябва да се набавят необходимите инструменти. По същество, трябва да разполагате в почти всичко, влизащо е оборудването на една дърводелска и железарска работилница. Все пак най-необходимите неща са: триони - от бичкия до малки резбарски триончета, комплект длета, набор пили, плоски и кръгли, като особено важни са малките кръгли пилички с диаметър не повече от 3-4 мм; добре е да се снабдите и с комплект пили за нокти, които са полезни при обработването на най-дребните детайли при стрелите. Ножове - с обикновена дължина и джобни ножчета, както и скалпел Важно е всички да са добре наточени. Парчета стъкло с остри режещи ръбове - незаменими при остъргване на дървените части. Няколко криви рокана, от по-малките; комплект дървени стеги с ширина на челюстите до 12 см (по-големи практически не са необходими). Здрави дъски от по-твърдо дърво (напр. букови), те трябва да са дебели не по-малко от 2,5 см, дълги 1 м и широки 10 см. Те се използват за затискане на детайлите и трябва да са добре шлифовани. Шкурка - от най-едрата до най-дребната и желязна вълна (стружки). Малко ренде. Ако разполагате с дърводелски тезгях, работата ви значително се улеснява. Иначе ще трябвала проявявате изобретателността си, приспособявайки други предмети за нужните операции.
От материалите, необходими за изработване на лък, на първо място стои дървото, но на него ще се спрем по-късно. Нужни са някои материали от естествен произход - восък и мас. Най-лесно се намира топена свинска мас, която е с фина консистенция и това я прави много удобна за използване,но за предпочитане е да се намери говежда лой. Конци от различен материал и дебелина, като следва: копринени конци, не от най-тънките; декоративни обущарски конци, марка 50 тех х4 или машинни конци 20 тех хЗ; тире (рибарско), което може да се замести с кафявите капронови конци, които се продават в железарските магазини. Обущарски канап.
Животински сухожилия. Това е един от най-трудно откриваемите материали, но с повече упоритост той може да се набави. Трябва да добавим, че сухожилията са отличен материал с прекрасни качества, които трудно могат да се компенсират от синтетични заместители. Използват се сухожилията, които като широка лента минават от двете страни на гръбнака на едрите животни Могат да се използват и сухожилия от задните крака на животните, минаващи от скакателната става до свирката. След като внимателно се отделят от тъканта, сухожилията се простират по дължина върху дъска или летва и се сушат. Най-добре е да не се подлагат на термично сушене (на огън или печка), а да се оставят в проветриво помещение да изсъхнат постепенно. Не е за препоръчване и да се сушат директно на слънце, макар че ако много бързате, можете да приложите този метод.

СТРУКТУРА НА ДЪРВЕСИНАТА
За да се направи лък, трябва да се познава структурата на дървесината. Показаната комбинация от напречен, надлъжен и радиален разрез на дървото, с помощта на които се вижда устройството му. То се състои от сърцевина, ядро, беловина и кора. Ядрото представлява по-старата част на дървото, с по-плътна дървесина, а беловината - младата дървесина с живи клетки.

Дървесните видове се делят на две основни групи:
I.   Ядрови - имат добре изразена централна тъмна зона (ядрото) и периферна светла зона (беловината). Такива са борът, дъбът, до известна степен ясенът и др.
II.   Безядрови - ядрото не се отличава по цвят от беловината. При някои от тях (ела, бук) централната зона има по-малка влажност от беловината. При друга (бреза, клен) влажността е почти еднаква по целия радиус на дървото. Най-външния слой от структурата на дървото е кората. Под нея се намира ликовия слой, а под него - камбия. Това е тънък слой между беловината и ликото. С определена последователност отлага навътре нови слоеве дървесина, а навън - лико. Най-активно това става през пролетта, след образуването на листата намалява, а през есента замира. Така се образуват годишните кръгове. Тези особености в структурата и растежа на дървото са важни за правилния му избор, отрязване и обработка при направата на лък.

ДЪРВОТО ЗА ЛЪК
Внимателният подбор на дървото за лък е от изключителна важност за изработването на добро оръжие. Нашата флора не ни дава особено много възможности, но все пак в България се срещат няколко растителни вида, от които се получават добри лъкове. На първо място това са ясенът, тисът, брезата, брястът и може би най-ценна е дървесината на т.нар.осейдж-ориндж {портокал-осейдж). Това е американски дървесен вид, особено предпочитан за направата на лъкове; той има здрава и жилава дървесина, обезпечаваща нужните качества на оръжието. Името на дървото идва от грапавите зелени плодове, донякъде напомнящи портокали на външен вид. които то дава. Те не са годни за ядене, но самото дърво има отлични качества за изработка на оръжие. Осейдж-оринджът се среща в България като декоративно парково растение и може да се намери в София и някои други градове.
Все пак от разпространените дървесни видове в България е най-добре да се избере ясенът. Той не се изметва под въздействието на влагата, когато е добре обработен.
Тисът също има добри качества за изработването на лъкове. Той е и традиционния материал за тази цел в повечето части на Европа. Английският дълъг лък се изработва именно от тис. Това не означава, че тисовата дървесина е подходяща единствено за този вид лъкове; тя е чудесна за изработването на прост или усилен със сухожилия лък.
Ако не успеете да се снабдите с подходящ материал от ясен, тис или осейдж-ориндж, могат да се използват бреза, леска, хвойна, бряст, череша. Известният изследовател и майстор на лъкове д-р С. Поуп твърди, че лъкът става практически от всяко дърво, но качествата и животът на подобен импровизиран лък са твърде ограничени.
Дървото за лък трябва да се отреже през зимата, през най-студения период, обикновено края на януари или началото на февруари. По това време деленето на съединителната тъкан на дървесината е спряло в продължение на 3-4 месеца и в дървото има минимално количество сокове. Именно такова дърво е най-добро за лък. Ако дървото бъде отрязано да речем през лятото, голямата влажност на дървесината може да доведе до напукване още през периода на сушене.
Индианците от Северна Америка смятали за най-добро за изработване на лък дърво, загинало при пожар в природата. Предпочитани били и дърветата, изсъхнали вследствие удар на мълния.
Все пак е трудно да се намерят подобни дървета, затова в повечето случаи трябва да се задоволим с живо дърво. След като паднат зимните студове, отиваме при избраното предварително дърво и отрязваме набелязания клон. Той трябва да бъде прав, без възли, чепове и усуквания. По възможност с минимален брой по-млади клонки, излизащи от него. Най-подходящата дебелина на избрания клон е от 7 до 8 см Такова дърво, ако бъде внимателно разцепено по средата, може да се използва за направата на два лъка. Някои предпочитат даже младо дръвце с диаметър около 4 см, от което излиза само един лък, защото е много по-лесно и удобно да се издяла едната страна на ствола изцяло, отколкото да се разцепва. Все пак ако това се направи много внимателно, могат да се по лучат две заготовки.
След отрязването на дървото започва сушенето му, което е много важна операция. В стари времена, когато индианците не познавали железните инструменти, те изработвали лъковете си от живо дърво и едва след това ги изсушавали, смазвайки ги грижливо с мазнина, за да ги предпазят от напукване и изметване. Все пак е много по-добре да се прави лък от вече изсушено дърво. За да стреля точно и да съхранява за много години качествата си, лъкът трябва да се изработи от старателно подготвена дървесина и затова не бива да се бърза и да се обработва заготовката. Само един дървесен вид, според сведенията на специалистите, може да се обработва както в суров вид, така и в изсушен; това е кедърът, но от него и в двата случая се получават доста слаби лъкове. Освен това той не се среща често у нас, тъй като не е местен вид, а се е засаждал изкуствено в южните райони на България.
Доброто дърво за пък трябва да се суши не по-малко от една година. Това означава че отрязаното да речем през февруари дърво, в най добре да се обработва през април или май следващата година. По-удобно е направата на лъка да става през топлите месеци, тъй като е за предпочитане сушенето на различните части в процеса на обработката да става по естествен начин, а не чрез нагряване. Дървото можа да се суши пет или десет години и това само повишава качествата му, но хубави лъкове стават и след 1-2 години сушене.
По често практически съображения (тъй като меките видове дърво са обикновени по-крехки от твърдите), лъковете, които се правят от по-меко дърво са по-широки и по-тънки в сечението на кибита, а лъковете от твърдо дърво са тесни и по-дебели. Единственото изключение от това правило е тисът, който е сравнително меко дърво, но има жилавостта на твърдите видове. По-широкият и плосък пък има по принцип по-добри качества.
Странно е, че два толкова подходящи за лък дървесни вида като тисът и осейдж-оринджът са почти коренно противоположни в някои отношения. Тисът е лек на тегло и доста мек, докато осейджът е много твърд и жилав. За съжаление и при двата вида често се срещат в дървесината усукани влакна и чепове, които затрудняват обработката.
Даже ако изсъхналото дърво има малки пукнатини, то може да се обработва около тях. Ако заготовката пострада при отделянето на парче за лък не бързайте да я изхвърляте. Дървото трябва задължително да се суши с кората, за да се избегне образуването на пукнатини при отцепването на парчето за лък. Въобще рискът от напукване на заготовката в процеса на изсъхване е по-малък, когато дървеното трупче е с кората. За предпочитане е краищата на трупчето да се боядисат или лакират, което помага за по-равномерното изсъхване и за избягване на напукването. Не е зле трупчето да се превърже плътно към здрава дъска или между две дъски, като по този начин се намалява опасността от изметване. Разбира се, дъските трябва да са прави.
Така подготвеното трупче трябва да се остави е сухо помещение при нормална температура (18-20 о). Има и още един начин за сушене, който обаче е трудно приложим при нашите условия; от него евентуално могат да се възползват хората, имащи в дома си камина, която се пали постоянно. Заготовката се увива в три-четири ката брезент, двата края се завързват и получения вързоп се окачва в камината на четири-пет метра над огъня. Заготовката трябва да остане там поне шест месеца, а по възможност и през целия период на изсушаване. Този метод също идва от северноамериканските индианци, които окачвали заготовката за лък над огнището, точно под отвора за излизане на дима от жилището.

ПЪЛНАТА СТАТИЯ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА ТОЗИ АДРЕС
: http://www.forum.oragie.com

Христоз

 • Елфически двор
 • *
 • Публикации: 836
 • Liked: 92
  • Профил
  • http://medievalisticals.wordpress.com
Изработване на лък
« Отговор #1 -: 17 Януари, 2009, 22:02:48 pm »
Много хубав материал.
бтв. Януари вече е към средата си. Сега е моментът за дървобер
Цитат на:  Shamancho
п.п. Не, не е вярно. Не, не се е случило така. И не, от "дискавъри" нищо не разбират.

http://medievalisticals.wordpress.com

червения Змей

 • Публикации: 278
 • Liked: 0
  • Профил
Изработване на лък
« Отговор #2 -: 26 Януари, 2009, 13:51:58 pm »
Ако сериозно сте решили да си правите сами лъковете, тази тема ще ви е много полезна
free your mind, open your wings, fly away

Black Wolf

 • Публикации: 12
 • Liked: 1
  • Профил
Re:Изработване на лък
« Отговор #3 -: 20 Януари, 2011, 17:03:21 pm »
Ако сериозно сте решили да си правите сами лъковете, тази тема ще ви е много полезна
Ами няма да ви е особено полезна. ;D
Това може да послужи за някакво начално, ама съвсем начално запознаване с въпроса. Това е писано преди ок. 17-18 год. (и е публикувано преди 16, през 1995 г.), и авторът сега се срамува от написаното, вервайте ми. ;D :P

Може би единственото дойстойнство на тази брошурка е, че е първото съчинение на бълг. език по въпроса... :P
« Последна редакция: 20 Януари, 2011, 17:05:02 pm от Black Wolf »

rakshy

 • Публикации: 23
 • Liked: 0
  • Профил
Re:Изработване на лък
« Отговор #4 -: 09 Февруари, 2011, 12:26:05 pm »
+1 ^

За по-добра информация влезте в daobg, там хората са си направили много хубава темичка.
http://daobg.com/index.php?showtopic=38808&pid=375908&st=0&#entry375908 Това е линка.
« Последна редакция: 23 Февруари, 2011, 23:44:34 pm от rakshy »

Black Wolf

 • Публикации: 12
 • Liked: 1
  • Профил
Re:Изработване на лък
« Отговор #5 -: 14 Февруари, 2011, 11:16:06 am »
Да, там са се хвърлили да правят сложно-съставни лъкове. ;D Не е лошо като идея - може би след 10-15 год. някои ще започнат да правят свестни лъкове.

Всъщност т.нар. "прост лък" има не по-малко тънкости при изработката си, но точно в този форум никой не прави такива лъкове.  ;)

Black Wolf

 • Публикации: 12
 • Liked: 1
  • Профил
Re:Изработване на лък
« Отговор #6 -: 21 Февруари, 2011, 19:38:41 pm »
При сложно-съставните не се използва тис... Впрочем "неквото осейдж ориндж" също може да бъде със сухожилия. ;D
А ако мислиш, че класическия дълъг лък се прави лесно, нещо се заблуждаваш. ;)

Христоз

 • Елфически двор
 • *
 • Публикации: 836
 • Liked: 92
  • Профил
  • http://medievalisticals.wordpress.com
Re:Изработване на лък
« Отговор #7 -: 22 Февруари, 2011, 01:43:42 am »
Не е точно тояга, освен ако и меча не е просто заточена метална пръчка...
Грешиш за снайпера - в тая графа може да мине някой по-мощен арбалет...
Цитат на:  Shamancho
п.п. Не, не е вярно. Не, не се е случило така. И не, от "дискавъри" нищо не разбират.

http://medievalisticals.wordpress.com

Black Wolf

 • Публикации: 12
 • Liked: 1
  • Профил
Re:Изработване на лък
« Отговор #8 -: 22 Февруари, 2011, 22:57:50 pm »
Black Wolf нещо не ми се спори  ;)
Моето момче, първо научи нещо за лъковете, пък после ще можеш да спориш.

Zeratul

 • Стража
 • *
 • Публикации: 651
 • Liked: 195
  • Профил
  • http://www.bgparty.org
Re:Изработване на лък
« Отговор #9 -: 22 Февруари, 2011, 23:47:20 pm »
A моите момчета ... няма ли как да спрете да си мерите ... интелектите? В темата има 2 (!) свястни поста и НИТО ЕДИН от тях не е ваш. Аз като начинаещ с лъковете влизам, чета и виждам пост със чертеж и обяснения, линк към доста интересна тема в друг сайт ...и 12 поста на двама БАШ Специалисти дето спорят с какво да хранят сутрин коня от чиято опашка после да навият тетива на пълнолуние ! Айде осъзнайте се малко ! Това е ЛАРП и колкото и да са яки унгарските лъкове, за съжаление малко хора могат да си ги позволят, а на ларп не знам някой да е стрелял ефективно на повече от 20-30 метра ! Така, че щом сте толкова навътре с материала - пуснете съвети, уроци, помагайте на хората, ако някой има въпроси и желание да си изработи лък за ЛАРП ... но споровете кой чие момче е и колко книги на кой автор за лъкове е чел и за това какъв е инерчният момент на стрела със 7 пера изстреляна от longbow при източен вятър и пълнолуние - на друго място ! Модератор !

When you reach the Hell,tell them I'm sending you - you'll receive a group reduction.
[11:57:53]GraHaz says: damn, ur gonna live forever :D

Slik

 • Публикации: 3
 • Liked: 0
  • Профил
Re: Изработване на лък
« Отговор #10 -: 03 Декември, 2011, 22:42:28 pm »
Хора искам да си направя сам лък но не мога да разпозная дървото Ясен някои може ли да ми помогне и да каже къде в София има по голям избор :)

Шъшкън паша

 • Публикации: 1089
 • Liked: 52
  • Профил
  • http://whitebarde.blog.bg/
Re: Изработване на лък
« Отговор #11 -: 04 Декември, 2011, 11:24:38 am »
http://alehooo.com/home/2011-02-26-21-24-03/191-2010-11-30-20-09-15.html

Дървото е това. Обади се като тръгнеш да сечеш- все още познавам достатъчно хора в София, които ще тръгнат да те секат теб.
Обикновен човек без господар

Ghoul

 • Публикации: 524
 • Liked: 306
  • Профил
Re: Изработване на лък
« Отговор #12 -: 06 Декември, 2011, 20:11:14 pm »
Както и да го погледнем е по-ЕКО да отсечеш 2-3 клона от колкото да си купиш Пласмасово-метален лък.
Метала и пластмасите се добиват доста енергоемко. Копае се и земята. Има и опаковка лъка, т.е боклуци, Картон и полиетилен. Пътува чак от Китай, колко гориво е това ? Като решиш да го изхвърлиш - пак цапане.
Е какво излиза ?

Тия дето се увиват със синджирите около дърветата... повече им пука да се натискат с еко-активистки, от колкото да си напънат тиквите и да помислят  ;)

В конкретния казус за лъка - аз подкрепям сякането на клони срещу купуването на пластмасови изделия.

И кой точно ще дойде мене да ме сече ... ич ми не е ясно  :cheers:
« Последна редакция: 06 Декември, 2011, 20:50:07 pm от Hellen »
Е'лате по'ече !
Преди да опиташ да ме дразниш - помисли, че може и да успееш !
Много като тебе вече плакаха ...
Който се смее последен, ... значи има пистолет

Ауле

 • Публикации: 238
 • Liked: 7
  • Профил
Re: Изработване на лък
« Отговор #13 -: 07 Декември, 2011, 08:35:23 am »
Както и да го погледнем е по-ЕКО да отсечеш 2-3 клона от колкото да си купиш Пласмасово-метален лък.
Метала и пластмасите се добиват доста енергоемко. Копае се и земята. Има и опаковка лъка, т.е боклуци, Картон и полиетилен. Пътува чак от Китай, колко гориво е това ? Като решиш да го изхвърлиш - пак цапане.
Е какво излиза ?

Тия дето се увиват със синджирите около дърветата... повече им пука да се натискат с еко-активистки, от колкото да си напънат тиквите и да помислят  ;)

В конкретния казус за лъка - аз подкрепям сякането на клони срещу купуването на пластмасови изделия.

И кой точно ще дойде мене да ме сече ... ич ми не е ясно  :cheers:
Подкрепям напълно! Та както писах вчера,  аз също трябва да отсека едно,  по-дебело клонче или младо дръвче (ясен)! Намислил съм да си правя дървен лък за арбалет. Ясена ми се вижда най-подходящ като дървесина за тази цел, пък и не е много труден за обработка!
Няма нищо по-хубаво от това да твориш!

Шъшкън паша

 • Публикации: 1089
 • Liked: 52
  • Профил
  • http://whitebarde.blog.bg/
Re: Изработване на лък
« Отговор #14 -: 08 Декември, 2011, 01:22:04 am »

Тия дето се увиват със синджирите около дърветата... повече им пука да се натискат с еко-активистки, от колкото да си напънат тиквите и да помислят  ;)

Извинявай ама (почти) всичките еко-активистки дето ги знам са ебаси яките девойки. В присъствието на такива на мъжете им е трудно да мислят.

А за другото- пластмасата може се рециклира.

А дървото си е живо същество. Разлика между него и кучето Мима няма. Даже за дървото по ми е жал, щото не хапе, а пък произвежда и кислород.Обикновен човек без господар