ЛАРП

22 Юли, 2018, 06:55:39 am
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

ЛАРП България - НОВИНИ

ЛАРП » Кръглата маса » Секция за нови играчи (Модератор: Бускадор) »Тема: Що е то клан и как и дали да вляза в него?

Автор Тема: Що е то клан и как и дали да вляза в него?  (Прочетена 7275 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Шъшкън паша

 • Публикации: 1089
 • Liked: 52
  • Профил
  • http://whitebarde.blog.bg/
Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« -: 13 Октомври, 2009, 09:30:17 am »
Във връзка със зачестилите теми от типа "Търся си клан (някъде си) , както и поради мой личен проблем , мисля че е редно да се даде по-ясна дефиниция какво точно е кланът , какъв е неговият статут , какво точно означава да си в клан, какви ограничения има за това , какви предимства дава и най вече каква е разликата между клан, уоу група , НПО , партия, секта, както и приликите с тях  :P
Обикновен човек без господар

gadina_prokleta

 • Oпозиция
 • Публикации: 2553
 • Liked: 438
 • светъл елф
  • Профил
  • Bright Future
Re:Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #1 -: 13 Октомври, 2009, 09:43:17 am »
Цитат на: Ларп форум на клан Урук
Що е туй ларп?
Ларпът е ролева игра на живо. Самата дума "ларп" произлиза от английската абревиатура LARP - Live Action Role Play, която означава същото.
Всеки ларп е самостоятелно приключение, провеждано по даден сетинг (сюжет) и с определени правила. Например ларп, вдъхновен от Толкин, където отряди от орки, хора и елфи водят преговори, провеждат битки и засади, преследват някакви цели... Обикновено се прави на открито - в гора, на планина. Няма предварителен сценарий, играчите постъпват според личните си предпочитания и според стремежите и характера на избрания от тях персонаж. Ларпът съчетава елементи на съревнование и театър, но се провежда за забавление на самите играчи, не толкова на публиката. При все това зрителите обикновено биват очаровани (:

Какви хора ходят на ларп?
Всякакви - с най-различни възгледи, обществено положение, вкусове и разбирания. Обединява ги само фантазията и донякъде - романтична нагласа и приключенски дух. Съотношението мъже-жени е почти поравно, с лек превес на мъжете. Средната възраст на участниците е 16-25 години, но има и играчи на повече от 40.

Какво са ларп клановете?
Това са устойчиви общности от играчи, които споделят сходен мироглед, стил на игра и ако щете, чувство за хумор. Целта на ларп клановете е да обединяват по-сериозни играчи, за да имат те среда за общуване, обсъждане и взаимопомощ при изработката на инвентар за ларп. Около два пъти годишно се провеждат и т. нар. кланови ларпове, където играчите участват в съревнование за честта на своя клан - за разлика от всички други ларп събития, на които всеки е свободен да избере каквато роля си иска, независимо от клановата принадлежност.

Какво е ларп инвентарът?
За участието в конкретен ларп обикновено се изисква екипировка, за да може играчът и другите участници по-лесно да се вживеят в света на играта. Тази екипировка традиционно бива наричана "инвентар" и обикновено се изработва от самите играчи - и дори понякога това да изисква немалки усилия и средства, то придава допълнителен чар на ларпа като цяло.
Най-често се изработва инвентар за бойни ларпове на фентъзи тематика - било по света на Толкин, било по друг сетинг. Това включва обезопасени оръжия от леки материали и понякога доста автентични доспехи и аксесоари.
За тези най-разпространени ларпове всеки играч обикновено си измисля "основен" персонаж, чиято роля най-много му допада, и създава подходящ за нея инвентар. За други видове ларп той използва елементи от този инвентар или създава изцяло нова екипировка.

Кои са Урук?
В светлината на казаното по-горе - това е обединение от ларп играчи, вдъхновени от "Властелина на пръстените", които са избрали да играят ролята на дружина орки и други зли твари от света на Толкин. В противовес на свирепия им вид на клановите ларпове - всъщност сбирщина от симпатяги и веселяци. А освен това и динамично разрастваща се група от приятели, които винаги могат да се съберат и просто на по бира.
« Последна редакция: 13 Октомври, 2009, 09:46:11 am от gadina_prokleta »
       

Шъшкън паша

 • Публикации: 1089
 • Liked: 52
  • Профил
  • http://whitebarde.blog.bg/
Re:Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #2 -: 13 Октомври, 2009, 09:56:59 am »
Браво Гад! Дано някой и го прочете!
Ако може и да обобщиш останалата информация която даваш из темите "търся си клан" "кланове" и тн(мисля че е хубаво да я има на едно място)..ще ти бъда много благодарен.

Водачите на кланове по какъв начин и по какъв критерий набират играчите си?
Обикновен човек без господар

Дециус

 • Публикации: 1441
 • Liked: 107
  • Профил
  • http://larp-bg.org/index.php
Re:Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #3 -: 13 Октомври, 2009, 10:06:02 am »
1.1 Клан.

1.) Кланът е група от хора с приблизително еднакво ("Източен Вятър"  :P) или еднакво мислене в ларп обществото ("УРУКЪ") .
 
Седнали няколко души след ларп и се решили да си създадат клан, добре. Идва момента в който трябва да видят в каква насоченост и как ще се държат по ларпове. Решили и този момент, добре. Сега остава да започнат да се развиват и да трупат репутация в ларп обществото в България. Това обаче не означава, че трябва да отидат на 1-2 ларпа като клан и после идеята им да зачезне и да не им се занимава повече с кланови истории. Трябва да си активен кланов член и да изказваш мнение над сериозни кланови дела. Примери: членове, развитие и общи дела (засягащи други кланове, ако има такива други).

2.) Отношения с членовете в клана.

Има го и този момент. Примерно в клан "Източен Вятър" има доста разновидни раси: хора, елфи, демони и т.н.
Сега как твоят герой (раса: човек) ще понася другите герой (раса: демони, елфи и/или др.) , дали ще е приятелски или няма да се понасяте (по време на рол плей). Това също е важно, защото по време на игра понякога е много забавно или неприятно да се опитваш да обясниш на демон какво трябва да направи и той/тя да не иска да те слуша.

3.) Играта на клана.

Играта на клана също е важен елемент, защо? Може да е от всякакво естество, според идеята на клана.

4.) Набиране на членове в последствие.

Кланът се нуждае от хора, за да съществува. Набирането на членове за клана си е може би, ако и не най-трудоемката задача за всеки един клан. Да подбереш най-доброто или в някой случай и приемливото за продължителното развитие на една група от хора, малко е като племенен строй на общество, преди много години. Това не означава, че трябва само да се набират хора ей така. Трябва и да се премахват един вид "ненужните", демек хората които не искат да се занимават с благото на групата. Не е задължително да се гонят всички които не идват по ларпове, може да са заети за определено време и просто да нямат възможността да са активни участници. Това обаче трябва да го кажат на останалите, за да знаят всички.

5.) Постигнете ли това, значи сте готови.1.2 Положителни страни.

1.) Винаги може да разчиташ на хората от групата да ти помогнат с каквото могат за: доспехи, идеи, рол плей, оръжия и др.

2.) Чувството да си победител е невероятно.1.3 Отрицателни страни.

1.) Ограничава свободата, защото си в клан (само по кланови ларпове). Дефинирайте си го сами.

2.) Трябва да изпълняваш каквото каже шефа и да се държиш според ориентацията на клана ти с останалите кланове или играчи.

3.) Малко е гадно, когато ви прецакат на края на ларп, като клан. И за това винаги проверявайте какво има в наргилето, за да сте сигурни в победата си.

4.) По едно време всички ви имат зъб, заради многото победи които имате като клан до сега.
Това са личните ми наблюдения как един клан се развива. Дано е полезно и ясно написано.

gadina_prokleta

 • Oпозиция
 • Публикации: 2553
 • Liked: 438
 • светъл елф
  • Профил
  • Bright Future
Re:Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #4 -: 13 Октомври, 2009, 14:17:02 pm »
Съжалявам, не е точно обобщение, но... Който чете, нека разбира:

Дали и за какво ви трябва клан:
Работата е там, че има един вид новозарибени за ларп играчи, които разсъждават в категориите, наложени от компютърните игри - че кланът е сбирщина от случайни играчи, обединени единствено от желанието колективно да играят някаква игра. Обикновено те са на 14-16 години и по някаква причина остават с впечатлението, че ако не са в клан, едва ли не няма да могат да участват на ларп. И първата им работа е отчаяно да се домогват да влязат в клан или да създадат такъв. Това е погрешно.
Не мисля, че някой тук може да е принципно против създаването на нови кланове. Наскоро например говорих с една девойка от Благоевград, която с няколко други тамошни момичета е ентусиазирана да се занимава с ларп. Те така и така се познават, помагат си за изработка на инвентар и било групово, било индивидуално проявяват интерес към посещаване на ларпове. Аз ги посъветвах да институционализират това си положение, като обявят благоевградски клан - основното си го имат, трябват им само името и знамето. Това е правилният път, защото кланът не е нищо повече от социален инструмент за взаимопомощ между хора, обединени от нещо общо - било то концепция или територия.

Как да влезете в клан:
Нещата стоят така:
ВСЕКИ клан принципно набира нови членове. Това обаче не става с чатове и форуми, а по ларпове, тренировки и ако щете, на по бира след това. И сериозните кланове обикновено търсят сериозни играчи - не някой, който наскоро е разбрал за ларп, много се е надъхал и току-виж до месец-два му е минал ентусиазмът и се е прибрал вкъщи да си играе на компютъра, щото туй е по-лесно.
Така че, хора, играйте ларп и се забавлявайте, а междувременно и ще се запознаете с различните кланове и ще се ориентирате къде ви е мястото. Дотогава вече и ще знаете кого да питате.
« Последна редакция: 13 Октомври, 2009, 15:49:47 pm от gadina_prokleta »
       

Рем

 • Гост
Re:Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #5 -: 07 Ноември, 2009, 12:45:20 pm »
 Всичката информация която сте пуснали тук ми беше адски полезна  :bow:... Благодаря за което, но не разбрах едно нещо... От колко души минимум трябва да се състои един клан за да бъде допуснат на кланов ЛАРП, или няма ограничение?

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Re:Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #6 -: 07 Ноември, 2009, 12:46:11 pm »
Няма ограничение.
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

Джуджето Скаладор

 • Публикации: 29
 • Liked: 0
  • Профил
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #7 -: 07 Март, 2012, 10:41:57 am »
имам един въпрос имали ограничение за възрастта
<p align=center><a target=_blank href=http://www.nodiatis.com/personality.htm><img border=0 src=http://www.nodiatis.com/pub/19.jpg></a></p>

NogarKaz

 • Вестител
 • Публикации: 69
 • Liked: 42
  • Профил
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #8 -: 07 Март, 2012, 11:31:31 am »
Разбира се че можете да си направите клан. Напишете си нещо като кратка история кви сте, що сте, за какво се борите чисто информативо. Направете си знаме, герб и другите джунджурий ако идвате на кланови игри и готово. Има кланове и от по 1-2 ма души, но вие бъдете повече.
Fire is the element of power. The people of the Fire Nation have desire and will, and the energy and drive to achieve what they want.

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #9 -: 07 Март, 2012, 19:04:40 pm »
Има само един клан с един-двама членове 8)
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

Азар

 • Lightbringer
 • **
 • Публикации: 390
 • Liked: 73
 • Боил на Мрака
  • Профил
  • Бялата страница
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #10 -: 07 Март, 2012, 20:27:53 pm »
Вярно си е. Но пък "Братството" са пичове.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
- Arthur C. Clarke

Olaf

 • Публикации: 77
 • Liked: 1
 • CONAN бях преди
  • Профил
  • http://www.google.com/imgres?q=conan&hl=en&sa=X&gbv=2&biw=1920&bih=979&tbs=isz:ex,iszw:800,iszh:200&tbm=isch&tbnid=yBAWwXXAu2cRdM:&imgrefurl=http://www.bereitsgesehen.de/kritik/kritikconan3d.htm&docid=40CQy9Kaw6ljuM
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #11 -: 09 Март, 2012, 14:52:30 pm »
какво е ограничението за възраст-в години

Азар

 • Lightbringer
 • **
 • Публикации: 390
 • Liked: 73
 • Боил на Мрака
  • Профил
  • Бялата страница
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #12 -: 12 Март, 2012, 08:50:37 am »
В общия случай - участието на ЛАРП е забранено за лица под 16 години, а тези, на възраст м/у 16 и 18, трябва да имат придружител и бележка от родител. Понякога има обаче ларп-ове, за които организаторите са преценили, че участието на непълнолетни е изцяло забранено. Това обикновено е написано в темата с правилата на конкретния ларп.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
- Arthur C. Clarke

Ghash

 • Публикации: 213
 • Liked: 5
  • Профил
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #13 -: 14 Март, 2012, 08:15:34 am »
Ако не се лъжа, придружител се изискваше само за тези под 16г.

М/у 16 и 18 се иска само бележка от родител.Астрикол: "Ситроена е безсмъртен!"

lady Marian

 • Her Highness
 • ***
 • Публикации: 599
 • Liked: 277
 • Defender
  • Профил
Re: Що е то клан и как и дали да вляза в него?
« Отговор #14 -: 14 Март, 2012, 10:04:40 am »
Не си права, Гаш, Киро цитира действащите в момента правила, които могат да се прочетат тук:
http://larp-bg.org/правила/11-правила-за-безопасност
"До участие в ларп игри, включващи бойни действия/активно физическо взаимодействие между играчите и между играчите и терена, се допускат лица, навършили 16 г. Организаторите на конкретни игри могат за завишат възрастовото ограничение до 18 г., по своя преценка, не само в случаите, когато играта включва бойни действия."
I sometimes fancy myself as an evil which exists to oppose other evils