ЛАРП

20 Юни, 2018, 09:19:43 am
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

ЛАРП България - НОВИНИ

ЛАРП » Кръглата маса » Въпроси и обсъждане на правилата »Тема: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП

Автор Тема: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП  (Прочетена 5009 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lady Marian

 • Her Highness
 • ***
 • Публикации: 599
 • Liked: 277
 • Defender
  • Профил
Тъй като се оказва, че въпросът предизвиква сериозни пререкания сред общността, предлагам да обсъдим какви оръжия биха били допустими и да направим общи правила за изпозлването им. Става дума, разбира се, за ларпове, чиито сетинги позволяват използванто на съвременни оръжия, както и за ларпове, чиито организатори не са посочили изрично други. Сталкерския ларп например показа, че може да има прилична игра дори при наличие на мощни пушкала, но за организатори на други ларпове, като този на Карас, като вампирските или дори като моя октомври, който се развиваше в съвремието, подобни правила биха били изключително полезни.

Първото и много важно нещо, което трябва да бъде разбрано е, че "спрингър" не е добро определение, както и "спрингър може, еърсофт не", защото спрингърът Е еъросфт оръжие! Еърсофт оръжие е такова, което с помощта на нагнетен въздух изстрелва 6мм (или в редки случаи 8мм) ББ топче, с тегла между 0.12 и 0.45 грама.
Еърсот оръжията могат да бъдат спрингови ( да се зареждат с пружина), газови (да се зареждат с газ) и електрически (да се зареждат с батерия). Разликата опира до това какъв механизъм се изпозлва, за да с енагнети въздуха, който изстрелва топчето.

Тук е моментът да отбележим, че еърсофт оръжия, зареждащи се с пружина и именуващи се "спрингър", могат да варират от елементарни пистолетчета за по два лева, до снайпери с мощност, която вади очи и зъби. Именно поради тази причина смятам, че определеното "спрингъри" не е подходящо при разрешаване на оръжие за игра по време на ларп.

Предложението, което внасям, е в случай, че не е изрично посочено от организаторите друго, по време на ларпове в сетинги, позволяващи използванеот на съвременни оръжия, да бъдат позволени еърсофт оръжия с мощност до 0,5 J .
Това е критерии, на който отговарят евтините пистолетчета. Стандартно те стрелят с 0,12 грама топче, което е най-лекото възможно - с тази сила не могат да изстрелят добре по-тежко топче.  Също така това е граница за оръжия, с които безопасно могат да игарят деца. При тяхната употреба очила на практика не са необходими, не повече отколкото ако се замеряте с камъчета. Т.е. риск от контузия има и който желае може да се предпазва, но този риск е достатъчно малък, за да не се налага задължително налагане на очилата на подобни игри, както не се налага задължително носене на шлем по време на ларп с мечове.
« Последна редакция: 20 Януари, 2012, 19:06:14 pm от lady Marian »
I sometimes fancy myself as an evil which exists to oppose other evils

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #1 -: 20 Януари, 2012, 18:18:33 pm »
Освен силата според мен има значението и метода на презареждането - не знам как му е политически коректния термин. Имам предвид това, че пистолетчетата от Илиенци се зареждат за всеки изстрел отделно, а не знам какво е положението при нормалните еърсофт оръжия.
Т.е. ако някой може да каже как се казва тоя тип презареждане ще съм му благодарен.
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

lady Marian

 • Her Highness
 • ***
 • Публикации: 599
 • Liked: 277
 • Defender
  • Профил
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #2 -: 20 Януари, 2012, 19:39:19 pm »
Всички спрингъри се зареждат с за всеки изстрел поотделно - заради това са спрингъри. Имат пружина и за да стрелят, трябва да я натегнеш. Заради това се получава така със зареждането.
Оръжията, които стрелят с батерия или газ, имат различни системи за презареждане на пълнителите в зависимост от пълнителите и капацитета им и това дали са пушки или пистолети. Енергията им се зарежда като се зареди батерията, респективно като се напълнят с газ.

Това, за което говориш, вероятно е наличието или липсата на автоматична стрелба. Електрическите пушки имат възможност да стрелят автоматично, спринговите - не.

Важно е да отбележа, че енергията, която аз предлагам, е много малка и покрива буквално САМО малките детски пистолетчета, тъй като в темата за идващия ларп беше отбелязано, че такива ще се допускат. Ако някой смята, че е допустимо да бъдат допуснати и малко по-мощни оръжия, можем да обсъдим и такива с енергия до 1J или повече. Би било хубаво ако включващите се в дискусията се образоват по въпроса. За съжаление аз не съм експерт, имам само базови познания по темата, мога да се допитвам до хора, които разбират и да давам мнение, но не мога да се ангажирам да ви обяснявам, защото както казах, не съм най-добрият източник на информация.
I sometimes fancy myself as an evil which exists to oppose other evils

Скиталец

 • Публикации: 49
 • Liked: 0
  • Профил
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #3 -: 21 Януари, 2012, 15:35:17 pm »
Моето предложение Относно правилата за използване на Еърсофт оръжие на ЛАРП :
1.дулна енергия 1J - o,5J е прекалено малко дори няма да могат да се ползват спрингови помпи те надхвърлят 0,5 J
2.максимална начална скорост 120м/с 400 fps (говоря за максимална) препоръчително по ниска
3.Адекватна употреба на репликата- без стрелба на сляпо,в главата и не защитени части на тялото и т.н.
4.Ограничение на боеприпасите -Пълнители с среден и нисък Капацитет от 20-130 топчета) за да не се превръщаме в картечници
5.Адекватна защита - поне очила за предпочитане такива издържащи по висока начална скорост и дулна енергия
6.Използване на автоматичната стрелба само когато се налага (Изключение правят картечниците които нямат единична)

за сега толкова ще едитвам но като се сетя за още
I'm not a king
I'm just a bard
How can I trust
If there is good and bad
The wounds of life
They will remain

Lt. Hellen Frost

 • Диктатор
 • *
 • Публикации: 2285
 • Liked: 1000
  • Профил
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #4 -: 21 Януари, 2012, 15:39:47 pm »
Само да вметна. Бих искала, ако е възможно, правилата да се направят така, че да не е наложително носенето на очила. По време на чисто бойно взаимодействие е ок, но при социално такова или ходене из цивилна среда, ме дразнят безкрайно.

lady Marian

 • Her Highness
 • ***
 • Публикации: 599
 • Liked: 277
 • Defender
  • Профил
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #5 -: 21 Януари, 2012, 16:51:47 pm »
Скиталец, боя се, че правилата които предлагаш са подходящи за класическа еърсофт игра, но не и за ларп такава при условията, които се опитваме да покрием - да е достъпно, да не е прекалено мощно, да са адекватни малките патлачета. Съгласна съм единствено, че може би трябва да се разшири параметъра, за да влизат и помпичките. За очилата - може без тях ако са само малките. С помпи вече става по-кофти, макар и пак не чак толквао опасно. Още мнения?
I sometimes fancy myself as an evil which exists to oppose other evils

Pistolero

 • Публикации: 25
 • Liked: 2
  • Профил
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #6 -: 22 Януари, 2012, 01:22:42 am »
Преди да се впусна в разни тиради за използването на еърсофт оръжия в ларп искам да обърна внимание на едно нещо:

При тяхната употреба очила на практика не са необходими, не повече отколкото ако се замеряте с камъчета. Т.е. риск от контузия има и който желае може да се предпазва, но този риск е достатъчно малък, за да не се налага задължително налагане на очилата на подобни игри, както не се налага задължително носене на шлем по време на ларп с мечове.

За очилата - може без тях ако са само малките. С помпи вече става по-кофти, макар и пак не чак толквао опасно. Още мнения?

Не мога да натрапвам мнението си на никой , но лично аз съм крайно против това да не се налага задължителната употреба на защитни очила дори при използването на оръжия с толкова малка мощност. Шанса да те уцелят в окото като цяло може и да е малък, независимо от това какво оръжие се използва, но при всички положения съществува дори при спринговите оръжия. И ако една ъпгрейдната електрическа пушка е доста по вероятно да ти извади окото, то спрингов пистолет за 2лв. също ще нанесе някаква трамва и аз лично по никаквъ начин не бих искал да разбера каква точно, независимо от коя страна на цевта ще съм в такава ситуация. Колкото и внимателни да са хората има прекалено много случайни фактори - случаен изстрел от близо, в прилив на адреналин; рикуширало топче - ако попадне в нечие око - нараняване ЩЕ има - а поне за мен каквото и да е нараняване на окото е сериозно - синините, охлузванията минават, счупените кости заздравяват, ако ти пострада окото - най-веротно го загубиш за цял живот.


Колкото до "който желае може да се предпазва" или "всеки носи отговорност за себе си" - също не мога да се съглася на 100%  - да отговаряш сам за своята безопасност, но имаш отговорност и към останалите играчи - първо ако по някаква причина някой е решил, че здравето му не е приоритет за него - то аз грам не искам да съм този който ще му извади очите (не искам това да ми тежи на съвестта и да сънувам кошмари после), и второ  (като тук не говоря само за носенето  на защитни очила, като пример мога да дам правилото за тичането на сталекерските ларпове, което въпреки че беше повторено многократно, много хора не го спазваха) -  ако някой пострада поради неспазването на правилата за безопасност, последиците не са само за него, останалите няма да му кажат "Да си внимавал повече!" и да го пратят сам да ходи на лекар, а ще означава крайна играта за всички!

и към Хелън - отново лично мнение, но според мен просто не си намерила подходящия за теб модел очила - избора е голям  - модели много и разнообразни - на мен лично ми се е налагало да изкарвам 72 часа почти нонстоп със защтитни очила, като през половината време дори не съм съзнавал че са ми били на главата.
Отделно от това - ако сценария/сетинга позволяват да се раздели бойното от роуплей взаимодействието то би било чудесно, но в противен случай - ако съществува каквото и да е вероятност някой да стреля по теб, с каквото и да е оръжие - очилата трябва да са задължителни.

И сега по същество.
Важно е да отбележа, че енергията, която аз предлагам, е много малка и покрива буквално САМО малките детски пистолетчета, тъй като в темата за идващия ларп беше отбелязано, че такива ще се допускат. Ако някой смята, че е допустимо да бъдат допуснати и малко по-мощни оръжия, можем да обсъдим и такива с енергия до 1J или повече. Би било хубаво ако включващите се в дискусията се образоват по въпроса. За съжаление аз не съм експерт, имам само базови познания по темата, мога да се допитвам до хора, които разбират и да давам мнение, но не мога да се ангажирам да ви обяснявам, защото както казах, не съм най-добрият източник на информация.

Абсолютно съм съгласен че дулната енергия/началната скорост на топчето е най-адекватния метод за ограничение на използваните оръжия, за съжаление обаче дори при ограничение от 0.5 джаула спринговите пистолети  не са адекватни .

Тук вече мога да вкарам и малко факти освен лично мнение ; )
Като за начало прилагам линк към един доста удобен калкулатор за преобразуване на начална скорост в дулна енергия:
http://arniesairsoft.co.uk/articles/fps_limits/fps_calc.htm?bbmass=0.2&fps=430&velocity_ms=121.6&joule=1.48&footpounds=1.09

0.5 J дулна енергия означава приблизително 71м/с  / 235 фпс начална скорост на топчето
сега ако разгледате оръжията от този линк:
http://gunfire.pl/eng_m_Airsoft-gun-replicas_Automatic-electric-guns_Pistols-307.html
ще видите че всички влизат в това ограничение - и въпреки че не са особено подходящи за игра срещу ъпгрейдвани пушки, биха имали предимство пред спринговите оръжия във всяко едно отношение - далекобойност, скорострелност(всички оръжия от линка разполагат с автоматична стрелба) и ще са също толкова безопасни

А ако говорим за ограничение от 1J за да се допуснат и спринговите помпи, то вече минаваме на начални скорости от порядъка на 100 м/с / 330 фпс - критери в който се вписват 90 процента от газовите  еърсофт пистолети, както и всяка една еърсофт пушка, на която се сложи съответната пружина.

Колкото за предложеното от Грахаз ограничение за начина на презареждане на оръжията - дори това не е решение - дори при един и същи тип презареждане и еднаква начална скорост - човек може да си купи спрингово оръжие, което поради по-качествената си изработка, хубавата компресия, прецизна цев и най-вече - наличието на хоп-ъп,  ще има далекобойност 3 пъти по-голяма от тази на спринговите пистолети (но пък ще е няколко пъти по-скъпо от един базов газов пистолет). Тогава какво - въвеждане на ограничение в цената на използваните оръжия?
« Последна редакция: 22 Януари, 2012, 05:13:53 am от Pistolero »

Ghoul

 • Публикации: 524
 • Liked: 306
  • Профил
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #7 -: 23 Януари, 2012, 16:30:02 pm »
Рискът далеч не се изчерпва с вероятността да се случи дадено събитие. Това по отношение на безопасността.

Рискът е, най-общо казано, произведение от вероятността и последствията.

Малката вероятност за попадение в окото, но при отчитане на сериозните последствия, ако се случи, вече означава ГОЛЯМ риск.
От друга страна сравнително голямата вероятност от попадение в не защитена зона (по ръцете, там където сме само по тениска, в оголения ни зад**к - че видиш ли сме се навели и някой ни издебнал ФРОМ БАХА), и пак при отчитане на последствията (една синка в общия случай) - представлява РИСК, далеч по-малък от играта без предпазни очила.

Надявам се повечето да са разбрали какво искам да кажа.
Е'лате по'ече !
Преди да опиташ да ме дразниш - помисли, че може и да успееш !
Много като тебе вече плакаха ...
Който се смее последен, ... значи има пистолет

Mayvena

 • Публикации: 395
 • Liked: 156
 • Paladin tank in the field!
  • Профил
  • Моят блог
Re: Дискусия за правила за еърсофт оръжия на ЛАРП
« Отговор #8 -: 24 Януари, 2012, 10:32:14 am »
По принцип това е тема, по която много би ми се искало да пиша, тъй като живо ме интересува. Пистолеро и Гул обаче с писанията си на практика я изчерпиха, написвайки всичко важно и смислено, което можеше да се каже по нея. Аз мога единствено да допълня, че правила в случая (поне по мое мнение) е трудно да се определят, по-скоро тази тема трябва да се има предвид от организаторите на ларпове, в които ще се ползват съвременни оръжия.
Така или иначе смятам, че ще е безотговорно от страна на който и да е организатор, да допусне игра без очила, без значение с колко слаби оръжия - носил съм с дни синина от един от най-слабите пистолети, улучил ме от около метър на голо. Не ми се мисли ако това нещо уцели око.