ЛАРП

28 Май, 2018, 09:54:58 am
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

ЛАРП България - НОВИНИ

ЛАРП » Хроники » 2011 » Сблъсъка на религиите III (Модератори: Noriel, Тиана) »Тема: За Белор и света, в който играем

Автор Тема: За Белор и света, в който играем  (Прочетена 3370 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Азар

 • Lightbringer
 • **
 • Публикации: 390
 • Liked: 73
 • Боил на Мрака
  • Профил
  • Бялата страница
За Белор и света, в който играем
« -: 22 Октомври, 2011, 23:48:18 pm »
Белор е легендарна личност, патрон и обект на религиозна почит в земите на Крайбрежното кралство. Знае се, че е живял преди няколко столетия и е бил могъщ войн и силен владетел, обединил множество човешки племена в обща държава.

По Календара на Белор (КБ), в който летоброенето започва от деня на коронацията на Белор, годината му раждане се изписва като „-36 КБ“. Преданието твърди, че животът му е започнал в едно от многото племена, населявали бреговете на Великия океан. В тази епоха племената често воювали помежду си и могъществото на бойците било решаващо. Нещо повече – това бил начинът, по който избирали своите водачи. Младият Белор бил единият двамата най-силни бойци, вечно съперничещ си с амбициозния Нерул. Двамата били много различни като личности, но еднакво почитани заради способностите си.

Белор бил доблестен войн, умел в боя, умен и харизматичен. Той можел да накара всекиго да умре за него и същевременно се стремял да предотврати смъртта на своите хора, доколкото можел. За него всеки боец бил ценен и загубата му била скъпа, а службата при него била въпрос на чест. Имал собствен кодекс на война, който стриктно спазвал.

Нерул от друга страна боравел повече с магия, отколкото с меч, и вдъхвал страх както у врага, така и сред другарите си. Вярвал, че всеки трябва да е готов да се раздели с живота си по всяко време, избере ли веднъж пътя на войната, и че няма нищо срамно в смъртта на бойното поле. Животът на подчинените му бил за него малка цена за победата. Страхопочитанието, което вдъхвал сред тях обаче, било достатъчно за да изпълнят всяка негова заповед. Макар и по-малко обичан, бил не по-малко способен, което направило труден избора на водач.

В крайна сметка Белор бил избраният, а Нерул, изпълнен с омраза, напуснал родните си земи. Вярва се, че това е случило през -19КБ.

От този момент нататък младият водач поел на поход, обединявайки човешките племена. В някои случаи с дипломация, в други – с меч. Владенията му се простирали дълбоко навътре в сушата, процъфтявали градове и осъществяването на мечтата му за обединено владение било съвсем близо. През същата година Белор събрал подчинените си в столицата за своята коронация като Белор I Спасителя, а новосъздадената си държава официално нарекъл Крайбрежното кралство.   

Но празничният ден бързо се превърнал в ден на печал. Твърде крехки все още били основите на новото кралство и твърде силно било влиянието на коварния Нерул. Предрешен като различен странник всеки път, изпълненият с омраза магьосник обикалял из земите на младата държава, убеждавайки различни племена, че подчинението на Белор е грешно. Един път бил мил скитник, спечелил сърцата на някои племена с доброта; друг път – могъщ водач, който разклащал вярата на някое ново покорено племе с лъжливи обещания за самостоятелност.

Така в деня, в който била създадена новата държава, тя преживяла началото на първата си вътрешна междуособица. Според преданията толкова кръв се проляла по улиците на столицата, че на следващата сутрин небето било червено, досущ като отражение на случилото се на земята. Хрониките я наричат „Кървавото утро”.

Белор някак успял да напусне града и започнал да събира войските, пръснати в това време из кралството. Войната била жестока и продължителна. Четири дълги години отнело на Белор, докато се стигне до решаващата битка, довела до изхода от сблъсъка. Тя се случила близо до бреговете на Великия океан, там, където в наши дни се издига гордият град Молдаус. Нерул лично предвождал предателските си войски срещу тези на Белор. Двамата се срещнали посред хаоса на бойното поле и битката била титанична. В крайна сметка Белор победил. След това започнало прочистване на всички места, където предателството на Нерул Покварения все още таяло корени.

Летописите спорят, но се смята че през година 8 КБ мирът в Крайбрежното кралство бил възстановен.  Но платената цена била твърде висока. Създадената суматоха създала предпоставки за постоянни атаки по границите на кралството от страна на външните му врагове; царували глад и мор. Последвалото възстановяване било бавно и отнело години, докато държавата отново станала силна. С много усилия Белор възстановил граничния и вътрешния мир и отново постигнал възход на кралството си. Когато то укрепнало, кралят създал първите военни академии. Огромни цитадели, в които млади бойци се подготвяли не само физически, но и духовно. Белор не искал отново Крайбрежното кралство да бъде споходено от вътрешни размирици, и затова превърнал личния си кодекс в учение за всички войни. Високопоставените постове в тези академии се наричат и до ден днешен „свещеници”, като измежду тях има различни рангове. Най-високопоставените носят титлата „магистри” и по традиция са десет на брой. Начело на тях стои т.нар. „архимагистър”. Той заема поста заместник на краля и водач на армиите му по време на неговото отсъствие. Тези войници обаче и до ден днешен не съставят цялата мощ на армията на Крайбрежното кралство, а само част от нея.

В началото на година 49КБ преклонно възрастният владетел все още нямал наследник и вече не бил способен да управлява. Той предал властта в ръцете на десетимата магистри до появата на нов, достоен за титлата крал. Самият Белор се качил на най-големия си кораб, поел на запад и изчезнал във Великия океан. Тъй като смъртта му така и не е била потвърдена, наследството, което оставил, и култът към Белор просъществували и се развивали до наши дни. Обликът му бил превърнат в обект на религиозно почитание, а Нерул бил представян като главен враг на сърцата и умовете на бродещите по Света. Това обяснява защо за почитащите Белор всички останали религии са превъплъщение на волята на Нерул, като част от грандиозния план на Покварата за крайното и необратимо унищожение на Крайбрежното кралство.

В наши дни представата за Белор е различна в различните краища на държавата. Наследниците на племената, които били по-войнствени и били подчинени с меч, го виждат като велик военен герой от миналото, който им помага да станат по-силни бойци. Други съзират в облика му бог, благодетел, който ги закриля и им помага. Едни фанатично подлагат на гонения изповядващите каквито и да било други вярвания, докато други се опитват със силата на словото да покажат „Истината”.  До известна степен това обяснява различните подходи на свещениците на Белор, водили войски извън земите на Крайбрежното кралство. Сградите на култа също се различават по съответния начин. На места те представляват военни академии, а на други – катедрали с духовно значение, но общо биват наричани Цитадели.

Има множество молитви, често отправяни към Белор, в които войните му се обръщат към него за насока и подкрепа. Някои от тях имат силата да отслабват могъществото и магическото присъствие на други вярвания, дкакто и да лекуват физически и духовно наранените. Онези с по-високи рангове сред свещениците на Белор с Неговата подкрепа понякога дори успяват да съживят наскоро загинали герои.

Съществуват и някои ордени, за които се споменава в биографиите на някои могъщи войни и доблестни рицари. Те са известни със своите собствени правила, учения и кодекси, които по различни начини са в помощ на Цитаделите.

Приетият по-късно символ на тази религия е син кръст. Синьото символизира цвета на океана - мястото, покрай което някога е започнало всичко. Четирите лъча символизират изтока, запада, севера и юга - всички посоки, в които някога Белор е водил героичните си сражения и е разпространявал мъдрите си учения.
--------------------------
С този „прототип” си позволявам да хвърля повече светлина върху старата ми идея от 2009-та за „Белорците”, които не са просто разните там рицари. Макар и наричани „Кръстоносци”, тези религиозни убеждения не наподобяват християнството, а респективните войни не са крайно наподобяващи познатите ни средновековни стереотипи. Идеята е за разчупено възприемане и гъвкаво изиграване на функцията „белорски [insert whatever function u like here]” според личните интереси и идеята на всеки играч. Ще благодаря и на измислилите на времето различните култове да пуснат това онова, което им е хрумвало, ако им се занимава.

Също така исках да вкарам някаква частна за Крайбрежното Кралство хронология, която звучи малко безумно като „[година] КБ”, но не измислих нищо по-добро. На лично бих приел всяка идея, която звучи по-добре от това, за да я направим официална и използваема в роуплей.

Разните там титли също са мега рандъм, ама вие ще ги измислите яки, за да станат офишъл.

Опитах се да използвам създадения вече свят, който честно казано на места много ме улесни, но се опасявам, че тук и там може да съм погазил стари ларпове, на които не съм бил и за които не знам нищо. Това включва до огромна степен Луминорския ларп и ще благодаря за всяка преработка, която би изчистила такива грешки, които не се и съмнявам, че съм допуснал.

И най-накрая – извинете всички правописни, смислови и прочие грешки, както и за местата, където историята звучи cheesy. Не съм по огромните писания, а исках най-накрая това конкретно да го завърша.

Enjoy
« Последна редакция: 24 Октомври, 2011, 07:33:32 am от Red Nasmish »

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
- Arthur C. Clarke

Olaf

 • Публикации: 77
 • Liked: 1
 • CONAN бях преди
  • Профил
  • http://www.google.com/imgres?q=conan&hl=en&sa=X&gbv=2&biw=1920&bih=979&tbs=isz:ex,iszw:800,iszh:200&tbm=isch&tbnid=yBAWwXXAu2cRdM:&imgrefurl=http://www.bereitsgesehen.de/kritik/kritikconan3d.htm&docid=40CQy9Kaw6ljuM
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #1 -: 23 Октомври, 2011, 07:25:28 am »
Аз нищо не схвнах,но става ли за деца под 18 години.

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #2 -: 23 Октомври, 2011, 11:42:54 am »
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

lady Marian

 • Her Highness
 • ***
 • Публикации: 599
 • Liked: 277
 • Defender
  • Профил
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #3 -: 23 Октомври, 2011, 11:51:28 am »
Става за деца над 18 години...
I sometimes fancy myself as an evil which exists to oppose other evils

Olaf

 • Публикации: 77
 • Liked: 1
 • CONAN бях преди
  • Профил
  • http://www.google.com/imgres?q=conan&hl=en&sa=X&gbv=2&biw=1920&bih=979&tbs=isz:ex,iszw:800,iszh:200&tbm=isch&tbnid=yBAWwXXAu2cRdM:&imgrefurl=http://www.bereitsgesehen.de/kritik/kritikconan3d.htm&docid=40CQy9Kaw6ljuM
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #4 -: 23 Октомври, 2011, 11:56:51 am »
Е тва деца ли са?????????????????? 8) 8)

Азар

 • Lightbringer
 • **
 • Публикации: 390
 • Liked: 73
 • Боил на Мрака
  • Профил
  • Бялата страница
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #5 -: 23 Октомври, 2011, 15:00:27 pm »

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
- Arthur C. Clarke

Aerie

 • Публикации: 1397
 • Liked: 278
 • Грешка на източното пекарско изкуство
  • Профил
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #6 -: 23 Октомври, 2011, 15:32:07 pm »
Киро, браво за историята.
Относно това дали бъркаш в историите на други ларпове, доколкото помня те всичките, с изкючение май на тоя за Бертомир (там пишеше, че действието е отпреди Белор, Луминор и тн), се развиват след основаването на Крайбрежното кралство, и мисля, че никъде не е описвано как точно е създадено то.. даже май имаше някакви ларпове, развиващи се паралелно/непосредствено след досегашните 2 Сблъсъка (Таермон, Цената на мира, май и Луминор) .. само Велдраг си нямам и на идея как е и що е, понеже като са го играли, съм си нямала и на идея кво е ларп  ;D


Галадриел

 • Арбитър
 • ***
 • Публикации: 247
 • Liked: 5
  • Профил
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #7 -: 23 Октомври, 2011, 20:21:35 pm »
Киренце, щях да пиша още снощи, но не остана време. Историята си е супер. Не влиза в конфликт с никой от досегашните ларпове. Напротив - разработва и допълва редица от тях. Както каза Аери - единствено Бертомирския ларп се развива в епоха, независима от белорската религия. Велдраг постави основите, очерта границите на картата и всички игри от този период бяха основоположни относно изграждането на този фентъзи свят - кралства, граници, основни ориентири. Сблъсъкът на религиите е насочен към неговото запълване, доразработване и обогатяване. Таермон, Цената на мира и другите игри, организирани от Ордена не само се развиват успоредно със Сблъсъка... тяхната цел е да взаимодействат с постановките от тази игра, те я включват в себе си, използват я и се опитват да довнесат някакви детайли, които могат да допринесат за обогатяването на света. Вие изградихте най-малко познатата част ото света - Севера с неговата вяра в старите богове и вмешателството на друга религия. Ние се опитваме да изграждаме околни кралства. С всички техни качества и недостатъци. На базата на нещо много важно като религията.
Имам още много неща да ти кажа по този въпрос и ще го направя, но не днес, защото днешния ден ме разби емоционално и окончателно затвърди  представите ми относно взаимодействието на ларпа и реалния живот.
Надявам се да съм ти била полезна въпреки всичко.

Азар

 • Lightbringer
 • **
 • Публикации: 390
 • Liked: 73
 • Боил на Мрака
  • Профил
  • Бялата страница
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #8 -: 25 Октомври, 2011, 23:20:58 pm »
В Крайбрежното Кралство са извесни няколко ордена, служещи на Белор. Това е един от тях.

Орденът на Гайдините 
Орденът бил създаден с целта да изпълнява защитни функции из Крайбрежното кралство. Главно от членовете се изисква да образуват патрули по пътищата и да защитават търговци и мирни пътници. Силно военизиран, орденът има строга йерархия и следва ученията на Белор , войнът служещ за модел към който да се стреми всеки член. Гайдин означава брат в битка и от тях се очаква абсолютна дисциплина и отдаденост до последния човек. Гайдините служат където и както е нужно - било то пеш или на кон на сушата или като морски пехотинци на кораби.  Табардът, който носят е зелен с синя разделяща се лента – символизира земята и водата и това че всеки трябва да се чувства в безопасност където и да е, защитен от гайдините.

За останалите ще трябва оригиналните автори да се намесят и да ги опишат, както по-общо направиха преди първия Сблъсък.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
- Arthur C. Clarke

Rain

 • Публикации: 138
 • Liked: 35
  • Профил
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #9 -: 26 Октомври, 2011, 22:06:08 pm »
Аз ще пусна няколко неща малко по-късно тази вечер.  :)

Христоз

 • Елфически двор
 • *
 • Публикации: 836
 • Liked: 92
  • Профил
  • http://medievalisticals.wordpress.com
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #10 -: 26 Октомври, 2011, 23:43:41 pm »
вече е 00:42, давай, че фанатиците не издържаме
Цитат на:  Shamancho
п.п. Не, не е вярно. Не, не се е случило така. И не, от "дискавъри" нищо не разбират.

http://medievalisticals.wordpress.com

Shamancho

 • Елфически двор
 • *
 • Публикации: 268
 • Liked: 9
 • Кавалер
  • Профил
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #11 -: 27 Октомври, 2011, 00:48:26 am »
 Вече е 1:47......  :-\

Ще има ли скоро тема с конкретната история и персонажите за записване ?
Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert.

Omnia Meo Nocet

Rain

 • Публикации: 138
 • Liked: 35
  • Профил
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #12 -: 29 Октомври, 2011, 03:23:56 am »
За първия ларп бяха написани доста биографии повечето свързани с вярванията, обичайте и общо взето облика на бунтуващите се племена. Имаше и такива биографии в които обаче беше споменато за рицарски ордени, които подпомагат  "Църквата на Белор", но не са част от нея, както и такива които произтичат директно от нея или са наследници или следовници на ученията й. Естествено има и ордени които са абсолютно самостоятелни в организацията си, но когато има нужда от тях те се сбират под знамената на кралството.
Тук ще пусна само описание на външния вид на някои от тях, ако някой реши да играе рицар и иска да е малко по автентичен. Ако има възможност и някой ден има голям ларп, ще бъде пусната допълнителна история за ордените и военните академии из кралството и техните доктрини.

Ордена на чука - бял табард със син кръст на нивото на гърдите, а под него сив чук.
Сивото Братсво - бял табард със черен кръст по средата.
Светата Инквизиция - дълга бяла дреха без ръкави с червен кръст на гърба.
« Последна редакция: 29 Октомври, 2011, 10:45:14 am от Rein »

Христоз

 • Елфически двор
 • *
 • Публикации: 836
 • Liked: 92
  • Профил
  • http://medievalisticals.wordpress.com
Re: За Белор и света, в който играем
« Отговор #13 -: 29 Октомври, 2011, 10:12:42 am »
Aко хората мислили всичко около Белор нямат нищо против, предлагам услугите си като консултант (с често позоваване на Shamancho) за идеи, структура и прочие на всичко около краибрежното царство, рицарите и т.н. за да придадем един вид малко или много подобен на този на врмето на класическите кръстоносни походи - 12-13ти век.  И ако има интерес де.

По този повод, на всички фенове на Белор, мнооого горещо препоръчвам "Животът на свети Луи" и "Делата на Танкред" - исторически хроники, дето мноооого ще ви вкарат във филма за ларпа  :P :P :P
Цитат на:  Shamancho
п.п. Не, не е вярно. Не, не се е случило така. И не, от "дискавъри" нищо не разбират.

http://medievalisticals.wordpress.com