ЛАРП

20 Юни, 2018, 09:22:21 am
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

ЛАРП България - НОВИНИ

ЛАРП » Кръглата маса » Секция за нови играчи (Модератор: Бускадор) »Тема: Как да сме адекватни на ларп

Автор Тема: Как да сме адекватни на ларп  (Прочетена 12167 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aldaron

 • Публикации: 178
 • Liked: 11
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« -: 16 Януари, 2008, 15:38:19 pm »
Как да не играя собственото си аз, облечено във фентъзи дрешки?
Как да си избера подходящ герой, облекло и оръжия ?
Как да се държа с по-визшестоящите от мен....крале, благородници, богаташи?
Как да се държа адекватно според маниерите на избраната от мен раса?
Как да ценя живота си и да не убивам героите на другите играчи без причина?
Как да се страхувам....от закона и от по-силните и с с по-голяма власт от мен?
Как да не бъда толкова кръвожаден?
Как да разбирам по-добре потбудите, целите и намеренията на създадения от мен герой
Как да умирам по-добре?
Как да си пазя кесията и имането, а не да я оставям където ми падне без надзор?
Как да не съм толкова смел когато съм сам срещу шестима?
Как да не играя един и същи герой на всеки ларп?
Как да роуплейвам по-добре и постоянно?
Как да стана по-добър ларп играч?

Смятам, че има много наболяли неща в ларп игрите които занапред трябва да бъдат отстранени. Всеки ларп играч трябва да си зададе въпросите написани по-горе и да провери какъв е неговия отговор. Има правило, че ларпа го правим всички заедно и даден ларп е як ако си го направим як. Има и друго правило обаче....един неадекватно играещ ларп играч може да провали цяло събитие! Не говоря за хората идващи за пръв или за втори път, те все още са неопитни и им е простено, а за хора били на доста ларпове. Неведнъж съм бил свидетел на провалени в някаква степен ларпове или едвам кретащи
осакатени от неадекватни и необратими действия на ларп играчи!
Искам да посветя тази тема на усъвършенстването ни като по-добри ларп играчи. Пишете тук какви проблеми има според вас, как мислите че бихме могли да променим нещата и пускайте примерни текстове от други ларп сайтове, разработки и изобщо каквото се сетите и мислите че ще подобри качеството на любимото ни хоби.
Swing HAIL!

Babuger

 • Публикации: 587
 • Liked: 0
 • Break the enemy resistance
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #1 -: 18 Януари, 2008, 23:46:18 pm »
На половината на тези въпроси мога да отговоря и то не съм сигорен, поради простата причина, че съм нооб.
Затова моля старшите играчи да отговорят за да си направим, ние неопитните равносметка.
I think the world would be much better place if they were no guns. Then we could finally focus on the important things, like sword fighting, and how to kill a man with one punch.

Пацо

 • Публикации: 680
 • Liked: 0
 • Пацо
  • Профил
  • http://larp-bg.org
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #2 -: 19 Януари, 2008, 09:46:02 am »
Ето отговори на въпросите които Ал задава. Може би не всички виждат нещата така но следвайки този път аз се забавлявам с ларпа. Надявам се да се окажат поне малко полезни да не ме е яд че съм писал толкова  :D

Как да не играя собственото си аз, облечено във фентъзи дрешки?
 Това е просто.Най- лесния начин ако си нов фен е  по време на организацията на ларпа, след като вече си разбрал каква роля ще играеш , просто намираш най-близкия до този персонаж създаван в киното или книгите. Разглеждаш внимателно какви са движенията, му мисленето му дори погледа му в различните ситуации (това е много важно) и след това просто смесваш този образ със вече създадената от теб представа за това какво точно да представлява героя .

Как да си избера подходящ герой, облекло и оръжия ?
 След като видиш възможностите които са ти предоставени (свободните герои останали в организационната тема за ларп) не бързай да се втурваш в най-атрактивния свободен герой. Разгледай хубаво и прецени какво ще ти е най-лесно да изиграеш и дали ще можеш изобщо да го изиграеш, защото сме били свидетели на много слаби...и на много силни игри и повярвай ...няма по-кофти нещо на ларп от кофти рп. Облеклото и оръжията гледаш да ги избереш според общата представа на хората за героя с който ще играеш защото в ларпа не си сам, има и други хора които се вживяват в ролите си а това вживяване става само ако околните са адекватно изглеждащи. Например на всички ще им е много по-готино ако даден човек избрал си да играе орк дойде с боядисано лице пораздърпани дрехи и там другите неща които носят орките, но ако дойдеш с ризка и маратонки ...другите няма да могат да се отпуснат около теб защото винаги ще им „бодеш” очите.

Как да се държа с по-визшестоящите от мен....крале, благородници, богаташи?
Държането е въпрос на личен избор и зависи изцяло според персонажа с който играеш. Може да се държиш грубо с краля но това може и да ти коства главата, може и да се подмазваш но тогава другите от твоята прослойка няма да те гледат добре....избора е изцяло твой и в 2та случая си прецакан. Хубаво и нормално е да се държиш мило с по-високо поставените …но определено е по-атрактивно като се заяждаш и те почнат да се гаврят с теб :Р

Как да се държа адекватно според маниерите на избраната от мен раса?
 По-известните раси са до болка познати...не може да си елф и да се валяш в калта или да си орк и да се държиш надменно(обикновенно е обратното). Ако до сега не си се сблъсквал със някоя фентъзи книга, филм, игра то имай в предвид че расата до някъде определя дали ще си „лош” или „добър”.

Как да ценя живота си и да не убивам героите на другите играчи без причина?
Живота определено ще ти е ценен когато си прекарал 10 часа да измислиш история на героя, да проучиш всичко около него (държание маниери и другите глупости)  и  когато си прекарал 2 седмици за да направиш адекватния инвентар. Тогава героя ще ти е прекалено скъп за да го изгубиш защото когато умреш той изчезва завинаги.  Дори и да не си хвърлил толкова усилия знай че персонажа е ценен и ако умреш трябва да започнеш всичко наново а е много трудно да превключиш от 1 герй (едно държание) на друг (друго държание). Никога не убивай друг герой без причина...ако си жаден за битка можеш да се опиташ да го провокираш или да се заядеш с него, така даже ще се получи хубав и интересен роул плей. Но ще е тъпо ако просто си ходиш из града и ти хрумне да заколиш някой ей така просто. Не е против правилата но е тъпо. Помисли как би реагирал ако ти си стоиш и роул плейваш и някой дойде и без никаква причина ти тегли ножа.

Как да се страхувам....от закона и от по-силните и с с по-голяма власт от мен?
Този въпрос мисля че много прилича на т.3 за това погледни по-нагоре. Тук вече трябва да се намеси истинското ти аз...запитай се какво би направил ако си в ситуация в реалния живот и полицаи дойдат да правят това което ще ти правят стражите в конкретния момент.

Как да не бъда толкова кръвожаден?
Можеш да избегнеш „кръвожадността” като я заместиш с друго качество над което да се съсредоточиш за да покажеш. Например стой в кръчмата и пии ейл цял ден, запознай се с другите герои и се ослушвай постоянно. Има и други трудни за изиграване качества като например мъдрост. При всички положения ако си много свиреп и кръвожаден ще си изгубиш живота...а това вече обсъдихме че не е хубаво нещо.

Как да разбирам по-добре потбудите, целите и намеренията на създадения от мен герой
Още когато си избереш героя трябва да си поставиш цели „През този ларп аз ще правя това и това и това”. Когато вече си си поставил основните неща започваш да кроиш планове според това какви са другите герои … как би им повлиял дали можеш да ги манипулираш, не забравяй че те не са компютърно генериран сорс код а истински хора и те като всички останали си имат слабости. За да осъзнаеш подбудите на героя …трябва да си осъзнал самия герой да си изградил ясна представа как той ще се държи. Останалото е въпрос на импровизация и в самия ларп идеите сами ще ти идват (не трябва да се притесняваш да импровизираш)

Как да умирам по-добре?

Когато умираш не трябва да стоиш прав или пък просто да тупваш на земята. Отново трябва да си представиш какво би направил ти ако те ударят смъртоносно по този начин. Едно строполяване е достатъчно но не и задоволително хубаво е да пъшкаш и да охкаш колкото се може по-достоверно (добър критерии е когато убиецът ти те попита „силно ли те ударих” т.е. по физиономията ти не е познал дали роулплейваш смъртта и ли те боли наистина от удара)

Как да си пазя кесията и имането, а не да я оставям където ми падне без надзор?
Винаги дръж част от парите си в теб а друга някъде скрити (примерно аз си каширам из гората). Тези които са в теб гледай да не са на торбичка на колана а някъде по-скрити. И един финансов съвет от мен: парите винаги можеш да ги изхарчиш в кръчмата но защо да го правиш като можеш да подкупиш някой с тях.

Как да не съм толкова смел когато съм сам срещу шестима?

Ако си сам срещу шестима едва ли ще имаш време да се правиш на смел но все пак погледни т.5

Как да не играя един и същи герой на всеки ларп?
Гледай да разнообразяваш героите с които играеш. Един ларп бъди лош, другия добър и за всеки персонаж гледай да си представиш колкото е възможно по-различен образ от предишния. Сменяй раса, години, инвентар. . От една страна разнообразието е по-интересно от друга е добра тренировка за актьорските ти умения. Разбира се винаги ще има определен герой който ще ти е по-близък и ще си играеш по-често с него от колкото с другите но не прекалявай.

Как да роуплейвам по-добре и постоянно?
Роулплея ще ти стане по-добър в момента в който спреш да гледаш на ларпа като просто игра. В началото на всеки му е било малко или много смешно и странно. Когато успееш да се потопиш изцяло в света и се отпуснеш тогава ще успееш да влезеш изцяло под кожата на героя и съответно ще роулплейваш по-добре. Най-важното е да се отпуснеш и да се забавляваш.

Как да стана по-добър ларп играч?
Можеш да бъдеш добър ларп играч само ако успяваш да си представяш света в който играеш. Когато играта започне спираш да виждаш колите самолетите палатките и маратонките...те изчезват и ти вече не знаеш за тяхното съществуване. Успееш ли да постигнеш това ще можеш по-хубаво да се потопиш в света на играта, което ще ти достави по-голямо удоволствие а няма по-добър играч от задоволения играч ;)

Заб: Това са моите възгледи и не твърдя че са най-добрите нито че са най-практичните.

Noriel

 • Публикации: 402
 • Liked: 45
  • Профил
  • http://www.myspace.com/noriel_87
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #3 -: 19 Януари, 2008, 12:30:35 pm »
Пацо е написал страхотно отговорите. По последните точки искам само да  добавя, че истинското удоволствие от играта идва, когата започнеш ДА МИСЛИШ като своя герой. Когато престанеш да се чудиш как ли изглеждаш в очите на другите и започнеш да ги възприемаш единствено като ролите им. Когато ходиш през гората и усещаш че СИ героя си, а ежедневната ти самоличност просто я няма. Копгато това се получи можеш един час да ходиш из гората или да стоиш сам в замъка си.. и да се наслаждаваш на играта. Поне така стоят за мен нещата де.

Mystic

 • Стража
 • *
 • Публикации: 231
 • Liked: 35
  • Профил
  • http://gorata.net/f.php?f=Salador
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #4 -: 19 Януари, 2008, 12:44:37 pm »
В заключение - отпуснете се и се забавлявайте, когато сте отпуснати всичко се получава по-лесно и по-истинско, иначе всичко изглежда някак дървено.

Няма смисъл да пускам още един дълъг пост след като Пацо е казал до голяма степен това, което щях и сам да напиша.
Колкото по-тъмна е нощта, толкова по-ярко светят звездите...

Помогнете за развитието на една горичка http://gorata.net/f.php?f=Salador

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #5 -: 19 Януари, 2008, 13:49:17 pm »
Мист каза, че нещо било дървено... rofl...

Иначе браво, Пако, дори и да не са най-добрите или най-практичните, са достатъчно насочващи за новите играчи...
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

Малчо

 • Публикации: 936
 • Liked: 2
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #6 -: 20 Януари, 2008, 22:43:43 pm »
Цитат на: "PChopaT"


Как да се държа адекватно според маниерите на избраната от мен раса?
 По-известните раси са до болка познати...не може да си елф и да се валяш в калта или да си орк и да се държиш надменно(обикновенно е обратното). Ако до сега не си се сблъсквал със някоя фентъзи книга, филм, игра то имай в предвид че расата до някъде определя дали ще си „лош” или „добър”.

Абе , аз тук искам да попитам едно нещо. Обикновено като си от "тъмната" страна си орк , но аз не знам защо съм си наумил ,че не искам да съм орк ,а трол. И ,понеже прочетох по форумите де-що пише за тролове, а много инфо не получих ... та как си представяте вие един трол ?!(след като гледам със моето приятно изкарване да не развалям това на другите , мисля че информацията ще ми е много полезна и ако не му е тук мястото да питам , моля кажете ми :) )
Цитат на: "PChopaT"

Как да не играя един и същи герой на всеки ларп?
Гледай да разнообразяваш героите с които играеш. Един ларп бъди лош, другия добър и за всеки персонаж гледай да си представиш колкото е възможно по-различен образ от предишния. Сменяй раса, години, инвентар. . От една страна разнообразието е по-интересно от друга е добра тренировка за актьорските ти умения. Разбира се винаги ще има определен герой който ще ти е по-близък и ще си играеш по-често с него от колкото с другите но не прекалявай.

Тук аз искам да питам как се очаква новите герои да не играят един и същи герой ?! Аз още не съм привършил мечтаната ми екипировка и не съм довършил историята на мечтания герой , а вече разбирам ,че не е хубаво да играя само с един герой ...И какво да правя като имам само тази екипировка и малкото ми акъл е измъдрил само тази история (в смисъл постарал съм се над нея , а не е нещо от сорта:"не помня от къде идвам,нито кои са родителите ми , нито защо съм тук." )

Turn your backs on your enemies And let those motherfuckers rot in their jealousy.

Hellscream

 • Публикации: 63
 • Liked: 0
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #7 -: 20 Януари, 2008, 23:51:43 pm »
С един костюм,например:броня някакви оръжия наметало и еди-кво си можеш да играеш много различни герои без особени промени.Примерно за воин слагаш бронята наметалото,оръжията и някои друг протектор.За ковач можеш да използваш бронята + някаква престилка.За крадец или убиец слагаш само наметалото + подходящи дрехи/не кои знае какво/ и т.н.
Никои не е казал че за всеки нов герои ти трябва коренно различна екипировка.

 Каракум каза: "а вече разбирам ,че не е хубаво да играя само с един герой "


Просто твърде честото играене на един и същ герои,първо ще ти писне/на  теб и на околните/,второ този герои надали ще пасне на всички светове/места и обстановки/в които играем,трето могат да го убият и краи  :wink:
Също така играенето с различни герои е много интересно и е добра тренировка за твоята ролева игра.


Забележка:Със всеки ларп персонажа които си избрал да играеш преживява различни неща,и със сигурност ще се промени,така че това в
краина сметка няма да е първоначалния герои :wink:


With sword in hand I now stand
On my enemies land
With a northern heart
I will fight until the day I die

Mellindor

 • Публикации: 494
 • Liked: 14
  • Профил
  • http://mellindor.deviantart.com/
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #8 -: 21 Януари, 2008, 10:45:29 am »
Karakum, троловете обикновено са тромави, глупави и много кръвожадни. Ако искаш мога да ти пратя бележка с описанията им в някои книги, които в момента не са ми подръка.

Колкото до това "да не играеш един и същи герой всеки път", според мен не става дума изобщо за това да не играеш само "твоя си" герой. Тоест, ако той съумее да оцелее в ЛАРП-овете, в които се умира само веднъж, тогава защо да не си го играеш пакако успееш да обясниш как е попаднал в новата обстановка от следващия ЛАРП?

Въпросът според мен опира до това ТИ да не се държиш по един и същи начин, играейки различни персонажи.
Например, в много ЛАРП-ове (да не кажа всички) се случва да умре някой, да кажем местният ковач и след това да се прероди ПАК в ковач. Което е ОК, но ако новият ковач освен че изглежда, се и държи като стария, ако знае всичко, което е знаел стария и изобщо си влиза в старата роля все едно не е умирал, то защо изобщо се е "преродил"?
Ако играете един и същ тип герои след убийството си или дори на различни ЛАРП-ове, няма особен смисъл (според мен). Всеки ще знае как ще реагира вашия герой на дразнение или предизвикателство... И т.н. - мисля, че схванахте мисълта ми :)
невидима

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #9 -: 21 Януари, 2008, 15:39:52 pm »
Играенето с един и същ герой си има своя чар, според мен. Аз например си имам не повече от три героя, с които играя, и си ги харесвам и ми харесва как им се натрупва история и т.н. Естествено никой от тях не е умрял, за да се наложи да го сменям, но все пак винаги си нося резервен инвентар за всеки случай...
Много е важно вживяването в героя - да правиш нещата както би ги направил той. За да се улесни това, също като Пако, препоръчвам на новите играчи да си създават герои, близки до собствената им същност. Поне докато свикнат. Защото дори на мен, който съм един от най-старите играчи ми е трудно да играя с вампирския си герой, защото той е пълна противоположност на всичко, което съм аз...
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

Малчо

 • Публикации: 936
 • Liked: 2
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #10 -: 21 Януари, 2008, 21:51:40 pm »
Цитат на: "Mellindor"
Karakum, троловете обикновено са тромави, глупави и много кръвожадни. Ако искаш мога да ти пратя бележка с описанията им в някои книги, които в момента не са ми подръка.


ДАВАЙ !!!  :D

Turn your backs on your enemies And let those motherfuckers rot in their jealousy.

Ellilar

 • Елфически двор
 • *
 • Публикации: 38
 • Liked: 0
  • Профил
  • http://www.larp-gabrovo.go-forum.net
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #11 -: 26 Януари, 2008, 16:56:35 pm »
PChopat каза: " И един финансов съвет от мен: парите винаги можеш да ги изхарчиш в кръчмата но защо да го правиш като можеш да подкупиш някой с тях.
"

Разкажете ми повече за тези кръчми и изобщо за тези пари. Кой човек ще стои там цял ЛАРП за да продава биричка? :)

Малчо

 • Публикации: 936
 • Liked: 2
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #12 -: 27 Януари, 2008, 07:18:38 am »
На Ларп-овете н,на които аз съм бил това беше Телепорно , и човека си играеше ролята перфектно...Като влезеш в кръчмата ти казва едно "Wellcome" ,ако искаш информация ти я казва(разбира се не директно ,малко трябва да поусучеш нещата) ,а даже на първия ми ларп имаше турнир ,в който Телепорно приемаше залозите (много пара спечелих тогава от него , но си му я върнах обратно в кръчмата :P  )


Лично аз не мога да си представя човек,който да изиграе тази роля(която на мен ми се вижда много важна-все пак кръчмаря трябва да е най-информиран за случките ,ставащи наоколо)


Едит:Искам да се извиня за правописните грешки, малко са ми вкоченени пръстите....

Turn your backs on your enemies And let those motherfuckers rot in their jealousy.

GraHaz

 • Принцът на крадците
 • *******
 • Публикации: 3405
 • Liked: 415
 • Khaaaaaaaaan!!!
  • Профил
  • Van Lalov
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #13 -: 27 Януари, 2008, 12:49:09 pm »
Кръчмари винаги се намират, обикновено с нас на ЛАРП идват хора заради палатките вечерта, и именно те играят по-статичните роли, като кръчматря например. Винаги ще се намери кой да ти продаде бира, споко ;)
Here I sit, brokenhearted,
Came to shit but only farted...
Грахаз ме удари по носа!

Aldaron

 • Публикации: 178
 • Liked: 11
  • Профил
Как да сме адекватни на ларп
« Отговор #14 -: 29 Януари, 2008, 21:20:09 pm »
Пацо ги е описал доста добре нещата и вярвам, че мнението на по опитните ларп играчи донякъде се припокрива с неговото. Въпреки това смятам, че е добре поне още двама-трима опитни ларп играчи да напишат своите отговори на тези въпроси. По този начин новите фенове ще имат няколко гледни точки към ларп игрите, което ще е по-добре, защото е доказано, че всеки приема ларпа по различен начин. Добавил съм и един нов въпрос:
"Как да взаимодействам по-добре с ларп реалността и да съм информиран за ставащото около мен"

Този въпрос го пускам във връзка с тъжната реалност на някои ларпове когато феновете висят целия ларп, чудят се какво да правят и накрая от немане какво да се прави се сбият и си убият героите. А след ларпа като някой разкаже как изпълнил еди кой си куест те изненадани питат "ооо ама то и куестове ли имало, аз не съм разбрал"!
Наша цел като организатори е да създадем достатъчно динамична реалност с която даден ларп играч да може да взаимодейства а не да го водим за ръчичка и да му казваме какво да прави. Има едно неписано правило в ларп средите -  всеки сам си прави ларпа.
Искам все пак да уточня че не е нужно да се юрнеш да изпълняваш куестове, аз лично никога не го правя...аз си купувам някоя любовна отвара и тогава става весело, организирам побой над градската стража, купувам си тайно опиат и т.н.....за мен дори и приятелския разговор с непознат в кръчмата отнасящ се за каквото и да е ми доставя удоволствие. Когато по-голямата част от ларп феновете на даден ларп направо се "гмурнат" във фентъзи реалността и всяка интеракция с нея им доставя удоволствие, токава всеки ларп ще се превърне в нещо незабравимо.
Swing HAIL!