ЛАРП

22 Юли, 2018, 07:00:13 am
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

ЛАРП България - НОВИНИ

ЛАРП » Профил на Divinora » Покажи участието » Liked Posts

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Divinora

Страници: [1] 2 3
1
Международен ларп по ДС септември 2015 / Re: Снимки
« -: 08 Септември, 2015, 14:31:20 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=D-Bw3qjZd00&feature=youtu.be
Наистина е абсурдно как се пропилява една ситуация с потенциал да осигури разтърсващо емоционално преживяване за абсолютно всички. Такива моменти във филмите са култови сцени. Така и никога не намерих обяснение защо в нашите ларпове тези моменти не се ценят и за пет пари.
Докато играех активно ключови роли, винаги съм се стремяла да отигравам подобни моменти възможно най-пълно, защото те градят драматургията на ларпа, те са филмът, в който уж всички искаме да се вкараме. Мотивацията ми постепенно намаляваше с осъзнаването, че правя нещо ненужно и дори тъпо. Поздравявам Тирион, че си прави това усилие, и то речта е много красива и смислена, във въображението ми се разиграва истински епос от възможното и неслучило се уви изиграване на цялата сцена.

2
Фактологията от началните слайдове я разказвах доста подробно миналата и по-миналата година в мои презентации за PoRtaL-а, а и в лични разговори. Разбира се, ще има и нови посетители, но поне половината присъстващи вече имат представа за нашата ларп сцена - историята, клановете, видовете ларп и т.н.
Помислете дали да не се редуцира малко за сметка на повече информация за Света на Дракона, актуалните събития в него и особено за предстоящите игри.

3
Човек не може един прост въпрос да зададе, без да изригне вълна от простотии академичен спор.
Нищо. Крийте се. Рано или късно ще ви намеря и ще ви напиша унищожителна рецензия.

4
Много бих искала да узная кои са другите двама души, които пишат/са писали научен труд за ларп  :)

5
"Ларп културата: между и отвъд" е името на личния ми изследователски проект, по който работя от години и който предстои до няколко месеца да приключи.
До момента съм написала 12 статии и съм участвала на 17 конференции в България и в чужбина с тази тема - живите ролеви игри.
Статиите, които са достъпни онлайн:
- на български:
1) Илиева, Ангелина. 2010. Ларп игрите в България. – Електронно списание за литература, критика и хуманитаристика LiterNet, № 2 (123), 20.02.2010 г.  (http://liternet.bg/publish25/angelina-ilieva/larp-igrite.htm)
2) Илиева, Ангелина. 2012. Ларп играчите: клубове и кланове. – LiterNet, № 7 (152), 20.07.2012 (http://liternet.bg/publish25/angelina-ilieva/larp-igrite-klubove-klanove.htm)
- на английски:
1) Ilieva, Angelina. 2010. How We Do Larps with Words. Characteristics of Larp Discourse. – In: Playing Reality. Ed.: Elge Larsson. Stockholm: Interacting Arts, 231 – 241 pp. (http://nordiclarp.org/w/images/9/97/2010-Playing.Reality.pdf)
2) Ilieva, Angelina. 2013. Cultural Languages of Role-Playing. – International Journal of Role-Playing, Issue 4, pp. 26-38 (http://www.ijrp.subcultures.nl/wp-content/issue4/IJRPissue4.pdf)
3) Ilieva, Angelina. The Social World of Bulgarian Larp Players. – Our Europe. Ethnography – Ethnology – Anthropology of Culture (Poznań), Vol. 2, 2013, Bulgarian Issue, Еd. Katya Mihaylova (http://www.ptpn.poznan.pl/Wydawnictwo/czasopisma/our/OE-2013-195-210-Ilieva.pdf)

Някои презентации съм качила на страницата на проекта си във Фейсбук:
https://www.facebook.com/LarpCultureBetweenAndBeyond?ref_type=bookmark

В момента пиша книга, посветена на ларп игрите.

Всички тези неща ги пиша не за да се хваля или пък да търся нечие одобрение, а защото искам да бъдат публично известни. В никакъв случай не правя нещо скришно или зад гърба на някого и никога всъщност не съм криела, че имам научни интереси към ларп игрите, даже много ще се учудя, ако някой още не е разбрал.

Обаче не го и пиша това само от етични чувства. Разбирайте го като покана.
Вече седма година играя ларп и изучавам ларп, но това не значи, че знам всичко, в течение съм на всичко и всичко ми е пределно ясно. Има купища неща, на които не съм свидетел, или пък съм присъствала, но не са ми се сторили важни. Има неща, които по начало не са ми интересни и важни. Това не означава обаче, че не са важни за някои от вас.

Затова ви предлагам да си помислите, да погледнете статиите ми - може би изпускам нещо много съществено. Може за нещо важно да имам съвсем различно мнение и гледна точка от вашето - това пък си е и мое неотменимо човешко право.
В никакъв случай не се смятам длъжна на някого, това е моята работа, мой проект, в който съм вложила адски много време, сили и средства. Не съм рупор, нито пиар. Обаче ако нещо е важно за вас, то ще е важно и за мен.

6
Предложението (на Red Nasmish) ми се струва много смислено. Най-малкото уместно е разделяне по видове, които изискват различен тип умения - едно е да ковеш метал, друго е да работиш с кожа, трето - да си направиш артистичен магьоснически костюм. И трите искат много старание и си струва да се поощрят.

7
С огромното ми уважение към Варг, все пак изпитвам нужда да кажа нещо.
Този месец, на 14 август, ако правилно сте ме информирали в разговорите ми с някои от най-старите играчи, българската ларп култура навърши 10 години.
Едно десетилетие не е много, но не е и малко предвид колко много неща са се случили междувременно. Понеже сте ми разказвали, но все пак да попитам - помните ли времето, когато ларповете са били игра за група приятели? Начин да прекараш малко време с малкото хора, които са ти много близки понеже споделяте едно много смахнато хоби?
Аз се присъединих през 2008-а и тези времена като че ли бяха поотминали. Тогава приятелите се бяха разделили на две групи - двете групи имаха различни имена едни за други и различен маркер на разделението. Едната група делеше приятелите на "ние, пловдивчани" и "те, софиянци". Другата група делеше приятелите на "ние, старите ларпъри" и "те, новите, малките". Не знам за вас, но аз намерих много приятели и в двете групи. Любопитно беше да наблюдавам и преминаването на хора от една група приятели в друга група приятели и обратно.

Не знам дали ми следите мисълта, но моля ви, върнете се и пребройте колко пъти употребих думата "приятели". Опитвам се някакво заклинание ли да направя, и аз не знам.

Много добре знам, че хората не могат да бъдат приятели насила, не може насила да харесваш някого, нито да си общуваш с него, ако ти е неприятно. Какво ще кажете обаче за някакъв минимум взаимно уважение? За някаква куртоазия, ако щете, спрямо хората, които споделят същото смахнато хоби? Понеже те са си все така малко хора, не станаха стотици и хиляди за изминалите години.
Какво ще кажете за някакво елементарно възпитание помежду ни? Аз съм седмохълмец. Когато срещна хора от Дуло, моята първа реакция е да кажа "Здравейте, как сте, радвам се да ви видя", защото това абсолютно искрено си го мисля, защото ги смятам за приятели. А когато Хелън и Жоро обявят ларп реакцията ми е да ги поздравя, че се захващат, при все че някои неща в техния стил ми допадат, други въобще не.

Искам да попитам онези мои приятели, които редовно се изказват негативно за ларповете в Света на Дракона, дори без да ги посещават - ако не идвате на ларп, как точно очаквате нещата да се променят? Как е възможно нещо да се подобри, ако нищо не правиш? Организирайте кланови игри - ще ви поздравя най-сърдечно и ще дойда с удоволствие. Само че - най-горчивото тук е - не знам дали "ние" ще дойдем... Защото когато се отприщи определен тип поведение и отношения, нещата много трудно се оправят после.
Една част от моите приятели бяха на последния ларп, организиран от други мои приятели, обаче се дръпнаха, нацупиха се и отказаха да си играят с "нас". Имам много епитети, с които да характеризирам такова поведение, но ще им го кажа, като се видим лично. Защото такива неща приятелите си казват само в очите.

9
2014 / Re: Участие на PoRtaL 2014 в Будапеща
« -: 04 Февруари, 2014, 08:28:19 am »
Аери, гледала си постове за скандинавско събитие, което от година на година става все по-недостъпно за хората от тази част на света. "PoRtal" е опит на източноевропейски играчи да си направят собствен "Knutepunkt". Миналата година хърватите направо си успяха. Унгарците са страхотни и имат невероятен потенциал, но Будапеща наистина ни е далече и е особено неудобна за достигане дестинация. Надявам се за догодина сърбите да подемат инициативата и тогава мощно ще ги налазим  ;)

10
2014 / Re: Участие на PoRtaL 2014 в Будапеща
« -: 01 Февруари, 2014, 19:36:19 pm »
Ето отговорите:
- Настаняването организаторите замислят да го направят предимно в домовете на унгарските ларпъри - идеята е, че то този начин ще се осъществят по-близки приятелски контакти с гостуващите групи; разбира се, готови са да съдействат и за намирането на хотел, ако някой не се кефи на идеята да гостува на непознати;
- Освен домакините, всяка група ще си има зачислен водач, който ще я поеме от момента на пристигането й в Будапеща и ще я развежда и ще се грижи за нея като гид;
- Програмата се надяват да бъде готова и да я публикуват не по-късно от следващия уикенд, т.е. около месец преди събитието;
- Акцент в официалната програма ще бъде използването на ларп за целите на образованието (т.е. т. нар. educational larps);
- Мястото на събитието вече е избрано то е тук.

С Асен ще пътуваме със самолет в петък сутринта и на обратно в неделя вечерта. Да, така е доста скъпо, но за нас конкретно, ако да отделим средства ни е трудно, то да отделим повече време е невъзможно.
През есента обаче бяхме в Будапеща с група български жп моделисти, които си наеха микробусче, разделиха си пътните разноски и времето за шофиране и бяха много доволни откъм съотношението цена/услуга.
:)

11
2014 / Участие на PoRtaL 2014 в Будапеща
« -: 31 Януари, 2014, 15:26:30 pm »
Здравейте  :)
Заедно с Бодуен планираме да посетим втората поред ларп среща PoRtaL, която ще се проведе от 7 до 9 март 2014 г. в Будапеща.
Повече информация за събитието: http://www.portal2014.larp.hu/
Във връзка с това имам два въпроса. Първо, някой друг планира ли да присъства на конвента? И второ, независимо от отговора на първия въпрос, има ли желаещи да направим заедно презентация на българската ларп сцена - с основните й особености, развитие, най-важното за нашите ларпове и разбира се, с покана за предстоящи у нас игри.
Срокът на заявки за презентации е до 28 февруари.
 :)

12
Зимен ЛАРП по клановия свят / Re: Отзиви
« -: 07 Януари, 2014, 21:08:16 pm »
Стана ми любопитно какви наказания биха били подходящи за хората, които идват на ларп и не се бият изобщо?

13
Ха! Тъп Гадина е тъп!
Едитвам инфото ^^
Ей така се пише историята. Цели велики народи са оставали без следа и са изчезвали в небитието само защото летописецът е тъп.
Предлагам да докопаме корпоративната Гад и да я препрограмираме съобразно революционните идеали. В името на народа.

14
За мен това беше първи сталкерски ларп, затова сега ще се разсипя от благодарности.
Благодаря на Гадина Проклета, че е създал тази поредица и я разработва вече пета година. Гад, ти по принцип си едно упорито магаре. Обаче си също така работливото, креативно и щедро раздаващо времето и таланта си същество, което обичаме.
Благодаря на Алеко (Пистолеро), че се погрижи да си набавим оръжия – поради невежество и свръх ангажираност сами нямаше да се справим.
Благодаря на Мел, че превози част от групата ни. *hugs*
Благодаря на всички играчи от групата НБР – бяхме уникално яка, разнообразна и подмолна група, в определени моменти праволинейният ми персонаж не успяваше никак да се ориентира кои са ни приятели и кои врагове и защо, не че му пукаше особено, де, просто изпълняваше заповеди. Във връзка с предходното, благодаря на командващия групата Любо Лимона, че ме изпрати, мен, представете си, на самостоятелна мисия в Зоната. Дори не съм мечтала за подобно изживяване. Благодаря на Кольо Мамата, че ме вземаше редовно на мисии, въпреки че бях очевидно не-до-подготвена да оцелявам и дори ме заведе в Месомелачката! Благодаря на Катрин и Бони, с които под мое командване отарашихме непипната аномалия, благодаря на Витя Сергеич и на Фьодор Андреич, под чието командване и грижи неведнъж оцелях и събирах кодове, благодаря на колегите професор Слава Логинов и Женя Стратиленко, с които заедно и в сътрудничество с научния потенциал на Група 11 сме успели, оказа се, да направим 9 научни открития. Специално благодаря на всички в групата, които ролплейваха руснаци и ме накараха да проговоря руски за пръв път от може би 20 години насам. И така нататък.
Благодаря на журналистите Алла Джазирова и Дойчо Велев, а също и на д-р Стрейндж, които поддържаха на ниво ролевата игра в Бара.
Благодаря за всички космо-настръхващи разкази, които чух край огъня…
Преди играта получих коментари, вкл. намек от Гад, че отивам на ларп, който не е мой тип и вероятно няма да ми хареса. Затова искам да подчертая, че това беше едно от най-страхотните ларп преживявания, които съм имала. Играта съдържаше изцяло изградена и изпипана симулация, атмосфера, която те грабва, всмуква те и те държи докрая, независимо че някакви там геймистки неща се чупеха :) Да, щеше да е по-яко, ако Барът изглеждаше малко повече като бар и бях имала възможност да разгърна ролята си на алкохолизиран военен лекар, видял какви ли не лудости – това не е забележка, просто отбелязвам едно разминаване в субективните си очаквания, че Барът няма да е просто военен пост, а място, където наистина се живее. Също щеше да е по-яко, ако откритията се откриваха навреме, но за такива технически фалове не мога да виня никого. Понеже идвах за първи път, трябваше съвсем по студентски да назубрям правилата преди играта, които се оказа, че разбира се не покриват абсолютно всички казуси, с които се сблъсках, Гад, ако това ти е важно, каня те на бира тия дни, когато се съвземеш. На мен обаче нищо от това не ми е било решаващо важно и единствената ми, подчертавам единствената забележка към теб е излизането ти от роля и респективно изкарването от роля на мнозина към края на събитието. Не знам какъв беше проблемът да си бъдем всички в роля край огъня до разсъмване. Това е някакъв модел, който никога не съм разбирала – когато играчът седне да си почива от активните действия, да излиза от роля, сякаш поддържането на ролплей е нещо уморително. Може би е уморително за много хора, не знам, на мен ми е отпочиващо и зареждащо с енергия, затова ходя по ларпове :)
Лично за себе си съм супер доволна от играта като цяло. Не бях влизала в такава роля и не съм преживявала подобен тип приключения от военно-тренировъчния си лагер, на който бях през лятото на 1989-а (за всички, които са твърде млади, за да знаят какво му е специалното на лятото на 89-а, да гуглят на „голямата екскурзия“). Само че тогава не беше забавно. А този ларп беше най-забавното ми лично преживяване за тази година, не само ларпърско при това.
 :bow:

15
Така че цялото това парадиране анкетата как е анонимна (уау) и как пък някой щели да го познаят по това какво е написал и как някой направо си бил написал името, щото е храбър  (уау), е напълно излишно. Това е въпрос на метод, избран при изследване на групови нагласи.
Изпитвам нужда да възразя на подобна интерпретация.
Попитах за причините за анонимността на допитването, отговориха ми.